szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Ez egy húzd meg ereszd meg feladatsor volt az idei érettségin. Az első rész könnyebb, a második kicsivel nehezebb volt" - mondta az Eduline által megkérdezett szaktanár.

Így kellett megoldani a középszintű magyarérettségit - itt a hivatalos megoldás

Emelt szinten érettségiztetek magyarból? Mutatjuk a hivatalos megoldókulcsot

Az idei magyarérettségi első részében könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók. Az ehhez a részhez tartozó szövegalkotási feladatok pedig a sportról és testnevelésről, valamint egy egészségügyi problémákhoz kapcsolódó progamszervezésről szóltak.

A szövegértési rész könnyebb volt a tavalyinál - mondta a magyartanár. Az első másfél órában sok pontot gyűjthettek a diákok, a feladatok gyorsan kitölthetőek voltak, többé kevésbé vita nélküli megoldásokkal. "Az érvelés egy slágertéma volt, most nagyon sok helyen központban van az egészséges életmód és a sportolás" - tette hozzá. Szerinte ezt a feladatot többen választották. Hozzátette: ha az első feladatlapot jól megoldották a diákok, akkor "bukni már senki sem fog".

A második feladatlap azonban nem volt ilyen egyszerű - mondta a szaktanár. Itt gondot okozhatott az érettségizőknek, hogy egy ismeretlen művet kaptak a novellaelemzésnél, illetve, ha a másik feladatot választották, akkor a terjedelemmel is meg kellet küzdeniük. Ahogy már írtunk róla, a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódik.

A magyartanár úgy véli, hogy az idei érettségin olyan feladatsor volt, aminek az összeállítása során mintha figyeltek volna arra, hogy idén csak az írásbeli eredmények döntik el az egész érettségit. Úgyanis az első rész könnyebb, a második nehezebb volt, így nem lesz mindenkinek hibátlan, de az is kiküszöbölhető, hogy nagyon alacsony pontszámot érjenek el az érettségizők.

A magyarérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok:

2020-as magyarérettségi: feladatok és megoldások elsőként nálunk!

Ma a magyarral indul az idei érettségi időszak. Kövessetek minket a legfontosabb információkért és szaktanári véleményekért. Ma is folyamatosan tudósítunk a nap eseményeiről, és ahogy már megszoktattátok, délután jövünk az idei középszintű érettségi szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásával. A magyar nyelv és irodalom érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.