szerző:
Treszkony Virág
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár egyelőre még nem derült ki, hogy mi lesz az idei érettségik sorsa, mi szeretnénk segíteni nektek a felkészülésben. A Studium Generale (SG) történelem szekcióvezetőjét kértük meg, hogy adjon tippeket, hogyan érdemes készülni az idei történelemérettségire.

A jelenlegi helyzetre senki nem számított, és még nem tudjuk hogyan fog zajlani az idei érettségi, de az biztos, hogy meg kell próbálni a lehető legjobbat kihozni a helyzetből. Hasznos tanácsokkal és tippekkel segít nektek Pálmai Rebeka, a Studium Generale szekcióvezetője, Rédei Donát, töris oktatásért felelős középvezető, valamint Marschall Mirtill szekciós tag.

Felkészülés az érettségire a távoktatásban

Mindenképpen érdemes tartani a napi rutint, hogy ne essetek ki a lendületből, és hatékonyan tudjátok tölteni a napjaitokat, hasznos lehet egy to do list – mondja a szekcióvezető. Bár nehéznek tűnik, de szerinte érdemes most arra koncentrálni, hogy az otthoni tanulásból előnyt tudjatok kovácsolni, lehetőséget arra, hogy pótoljátok az esetleges lemaradásokat, elmélyítsétek a meglévő tudásotokat. Az SG töri szekciósai szerint hasznos lehet, ha az online órákra úgy tekintetek, mintha valóban az iskolában lennétek. Ilyenkor érdemes a valós időben jegyzetelni, nem megállítani a videót. Ha megvagytok a tananyaggal, akkor ezután érdemes érettségi feladatokat csinálni, hogy megszokjátok, milyen az adott témakörből a lekérdezés módja.

Milyen témákat, és hogyan érdemes átnézni? Hogyan kell most tanulni?

Sok iskolában a jelenkor történelme témakörök az év utolsó óráira maradnak. A jelenlegi helyzetben ez most elmarad(hat), a diákoknak pedig saját maguknak kell feldolgozni, tanári magyarázat nélkül – mondja a szekcióvezető. A szakértők szerint érdemes kihasználnotok a technika adta lehetőségeket. Rengeteg tanulós alkalmazás létezik, például a Studium Generale csapata is tart live oktatást, ahol pótolhatjátok a 20. századi történelemmel kapcsolatos hiányosságaitokat. Korábban mi is gyűjtöttünk néhány olyan oldalt, melyek segíthetnek a töri tanulásban, itt pedig megtaláljátok a történelem tesztjeinket.

A szekcióvezető kiemeli, hogy a történelem tantárgy esetében nem kell megijedni attól, hogy az utolsó témaköröket nem tanultátok az iskolában, hiszen a töri az egyik olyan tantárgy, ahol önálló tanulással is rengeteget lehet fejlődni. Az egyik legfontosabb dolog - főleg emelt szinten-, hogy ne csak magoljatok, megtanuljátok a törzsanyagot, hanem lássátok meg az összefüggéseket. Ezekre nagy szükségetek lesz a teszt, az esszék és a szóbeli során is. Ezeket a legkönnyebben úgy tudjátok megtenni, hogy megpróbáltok „miért” kérdéseket feltenni magatoknak a tanulás során – mondja Pálmai Rebeka.

Logikai vagy lexikális tudás a mérvadó?

Középszinten vajon mennyire kell a nagyobb témákat átlátni, évszámokat magolni? - merülhet fel a kérdés. A töri szekciósok válasza erre a kérdésre az, hogy nagyobb arányban van szükség az új típusú érettségikben a logikai tudásra. Középszinten, ha van egy megfelelő alapismeretetek, megfelelő szövegértéssel könnyen jó érdemjegy szerezhető – mondják. Itt a hangsúly inkább a forráshasználaton van.

Emelt szinten sokkal komplexebb tudásra van szükség: amellett, hogy meg kell érteni a történelem legfontosabb összefüggéseit, kellő mélységű lexikális tudással kell rendelkezni ahhoz, hogy ezeket tényekkel is alá tudjátok támasztani – emeli ki a szekcióvezető.

Tanácsok végzősöknek: így készülhettek a matekérettségire otthon

Hetek óta távoktatásban tanulnak az ország diákjai, és a végzősök még mindig nem tudják mi lesz az érettségi sorsa. Addig viszont szeretnénk segíteni nektek az otthoni felkészülésben. Megkérdeztük a Studium Generale (SG) matematika szekcióvezetőjét, ő mit javasol nektek ebben a helyzetben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!