szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokan már az érettségi előtt elkezdik számolgatni és tervezgetni, hogy vajon hova lesz majd elég összegyűjtött pontjuk. De pontosan hogyan is kell számolni a tanulmányi pontokkal? Újabb fontos kérdésre válaszolunk.

A tanulmányi pontok a középiskolai osztályzatokból és az érettségi átlageredményből adódnak össze – az előbbi és az utóbbi is maximum 100-100 pontot jelent a felsőoktatási felvételin.

A középiskolai érdemjegyek pontszáma öt tantárgy – a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv, és egy természettudományos tantárgy – utolsó két (tanult) év végi jegyei összegéből adódik össze, amit meg kell szorozni kettővel – így kaphatjátok meg az első maximum 100 pontotokat.

Az idegen nyelvnél fontos, hogy legalább két évig kellett tanulnotok az adott tárgyat. A természettudományos tárgy esetében vagy olyat kell választanotok, amit legalább két évig tanultatok, vagy két olyat, amit egy-egy évig. Természettudományos tantárgy a biológia, a fizika, a kémia, a földrajz (földünk és környezetünk), a természetismeret és a természettudomány. A magyar nyelv és irodalom esetében a két tárgy számtani átlagával kell számolnotok.

Az érettségi átlageredmények 100 pontja az érettségi bizonyítványban szereplő százalékos vizsgaeredmények – négy kötelező és egy szabadon választott – átlagát jelenti, egész számra kerekítve.

A 2020-as érettségivel és felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Felvételi pontszámok 2020-ban: hol alakulhat ki a legnagyobb verseny?

Az, hogy felvesznek-e az általatok megjelölt képzésre, a meghatározott ponthatártól, illetve az általa elért felvételi összpontszámtól függ. De hol lehet nagy verseny a helyekért?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.