szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan tudtok jelentkezni felsőoktatásba, ha régi típusú érettségivel rendelkeztek? Összeszedtük Nektek az ezzel kapcsolatos információkat.

Régi típusú érettséginek számít minden 2005 előtti érettségi bizonyítvány. Ha ilyen érettségitek van, akkor ebben az esetben az érettségi vizsgaeredmények automatikusan középszintű érettségi vizsgának minősülnek, az osztályzatok pedig az alábbi százalékos értékeknek felelnek meg:

  • jeles (5): 100%,
  • jó (4): 79%,
  • közepes (3): 59%,
  • elégséges (2): 39%.

Az előző felsőoktatási felvételi eljárások során a 2005 előtt, még nem a többszintű érettségi vizsgarendszerben tett érettségi vizsgatárgyaknak a felvételi eljárás időpontjában hatályos érettségi vizsgatárgyakkal való eddigi megfeleltetését megtaláljátok a felvételi tájékoztatóban.

Fontos, hogy csak akkor nyújtsatok be megfeleltetési kérelmet, ha nem találjátok meg a megfeleltetni kívánt tantárgyat a táblázatban. Ha külföldi érettségi bizonyítvánnyal rendelkeztek, akkor az erre vonatkozó tárgymegfeleltetéssel kapcsolatos információkat itt találjátok.

Ahogy már korábban is írtunk róla, érettségi pont kizárólag a következő eredményekből számítható:

  • a gimnáziumi és szakgimnáziumi érettségi bizonyítványban,
  • a szakközépiskolai érettségi bizonyítványban,
  • az érettségi tanúsítványban, valamint
  • a rendes érettségi vizsgaidőszakban megszerzett, közismereti érettségi vizsgaeredményeket tartalmazó szakközépiskolai érettségi-képesítő bizonyítványban szereplő eredményekből.

Ezeken kívül érettségi pont számítható még a korábbi olyan intézménytípusokban (pl. középfokú technikum) kiállított bizonyítványokból, oklevelekből is, ahol középfokú nevelés-oktatás folyt és a kiállított bizonyítvány, oklevél az érettségi bizonyítvánnyal egyenértékű.

Nem számítható érettségi pont az érettségi bizonyítvány megszerzését követően, kizárólag a szakképesítés megszerzésére felkészítő oktatási formák végén kiadott, szakképesítést tanúsító (szakközépiskolai) képesítő, érettségi-képesítő stb. bizonyítványokból. Matematika érettségi eredményből nem számolható érettségi pont azon jelentkezőknek, akiknek 2005-ben az utolsó év végi érdemjegyük került érettségi bizonyítványukba, azaz ténylegesen nem tettek vizsgát ebből a tárgyból – írja a tájékoztató

Felvételi kisokos: kizárólag ezekből a bizonyítványokbó számítható érettségi pont

Idén felvételiztek, de már korábban érettségiztetek vagy a májusi vizsgára készültök, de nem tudjátok, pontosan hogy működik a pontszámítás. Mutatjuk, milyen dokumentumokból lehet érettségi pontokat számolni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!