szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hitelesítési határidőt követően megkezdődik az adatok és a csatolt dokumentumok feldolgozása. Mi a következő teendő? Kik kapnak hiánypótlási felszólítást, és meddig lehet pótolni a dokumentumokat?

Legkésőbb december 26-ig általános tájékoztatást kaptok az egyes pontszámítási módokhoz szükséges dokumentumokról és ezek ellenőrzéséről. Ezen felül legkésőbb 2020. január 3-ig ha hiányosan nyújtottátok be a jelentkezéseteket, akkor a felvételiben megadott e-mail címetekre felszólítást is kaptok a pótlásról - írja a Felvi.

Fontos, hogy nem minden dokumentum hiánya esetén kaptok hiánypótlási felhívást, ilyen például a többletpontra jogosító igazolás. Ennek az az oka, hogy minden jelentkező egyénileg dönthet arról, hogy a lehetőségek közül milyen dokumentumok figyelembevételével kívánja a pontszámítást. De akkor milyen esetekben jön felszólítás?

A következő esetekben érkezik hiánypótlási felszólítás:

  • a jelentkezés hitelesítésének hiánya;
  • a középiskolai bizonyítvány megfelelő oldalairól készült másolatok hiánya: alap-, osztatlan és felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetén a tanulmányi pontok számításához,
  • a nem magyar rendszerű érettségi bizonyítvány másolatának hiánya;
  • a magyar rendszerű érettségi bizonyítvány másolatának hiánya, ha a kibocsátásának dátuma 2006. január 1. előtti;
  • 2006. január 1-je után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítvány másolatának hiánya, amennyiben a köznevelés információs rendszere az érettségi bizonyítványra vonatkozóan nem tartalmaz adatot;
  • a jelentkező által a jelentkezési kérelemben megjelölt, 2003. január 1. előtt szerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány másolatának hiánya, vagy a 2003. január 1. után szerzett nyelvvizsga-bizonyítvány esetén, ha arról a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartása a nyelvvizsgára vonatkozóan nem tartalmaz adatot, vagy nem a jelentkező által megadott adatokat tartalmazza;
  • a mesterképzésre jelentkezés esetén a felsőfokú oklevél pótlására.

Amennyiben a hiányt legkésőbb a hiánypótlási felszólításban megadott határidőn belül (vagy a kézhezvételkor rendelkezésre még nem álló dokumentumok esetében legkésőbb 2020. január 9-ig) nem pótoljátok, jelentkezési kérelmeteket a rendelkezésre álló adatok és dokumentumok alapján bírálják el, vagy az eljárást megszüntethetik.

Keresztféléves felvételi: már az első félévben halaszthattok az egyetemen?

A februárban induló képzésekre már lezárult a jelentkezés, a ponthatárokat várhatóan január 23-án hirdetik ki. Lehet passzív az első, tavaszi félévétek? Fontos kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.