szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha alap- vagy osztatlan képzésre jelentkeztek, az Eduline pontszámító kalkulátorával kiszámolhatjátok, milyen pontszámmal vágtok neki a felvételinek.

A februárban induló képzésekre november 15-ig jelentkezhettek - az alap- és osztatlan képzésekre vonatkozó pontszámítási szabályokat itt foglaltuk össze. Az Eduline kalkulátora segít a számolásban.

1. lépés: tanulmányi pontok

Először a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy, legalább két évig tanult (vagy két, legalább egy évig tanult) természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit kell beírnotok a kalkulátorba.

2. lépés: érettségi eredmények

Ezután a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeit kell megadnotok. A harmadik oszlopban kell jeleznetek, hogy melyikből tettetek emelt szintű vizsgát (fontos, hogy többletpontot csak akkor kaptok, ha legalább 45 százalékos eredményt értetek el az emelt szintű érettségin, a tárgy a kiválasztott szakon kötelező vagy választható, és a tárgyból szerzett emelt szintű érettségi alapján számolják az érettségi pontokat).

Ha több olyan tárgyat is megjelöl a felsőoktatási intézmény, amelyből érettségiztek, válasszátok ki a két legjobb eredményűt. Ezt a két tárgyat jelöljétek meg az Eduline kalkulátorának negyedik oszlopában ("Választott").

3. lépés: többletpontok

Ezután be kell írnotok a többletpontokat érő nyelvvizsga, verseny- és sporteredmény, szakképesítés, felsőfokú szakképzés adatait. Az Eduline kalkulátora azt nem tudja ellenőrizni, hogy a kiválasztott képzésen milyen végzettségeket, illetve versenyeredményeket fogadnak el, ezért ezeket csak akkor pipáljátok be, ha ebben a táblázatban már megnéztétek, hogy valóban adnak érte pluszpontot.

4. Még egy kattintás

Ha mindez megvan, már csak rá kell kattintanotok a "számol" gombra - a kalkulátor nemcsak az összpontszámotokat írja majd ki, feljebb görgetve az érettségi és a tanulmányi eredményekből kalkulált részpontszámot is megmutatja.

Kik nem használhatják a kalkulátort?

A kalkulátorunkat az alap- és osztatlan szakos felvételi szabályai szerint készítettük el, tehát ha felsőoktatási szakképzésre vagy mesterszakra jelentkeztek, a Felvi kalkulátorát használjátok. Ugyanez a helyzet akkor is, ha orvosi, fogorvosi vagy állatorvosi képzésre jelentkeztek (ebben az esetben ugyanis eggyel több tantárgyból kell érettségiznetek), vagy ha olyan szakra felvételiztek, ahol a gyakorlati vizsga eredménye alapján számolják a pontszámot.

Fontos: ha különböző szakokra felvételiztek, érdemes külön-külön kalkulációkat végezni, hiszen elképzelhető, hogy más-más tantárgyak érettségi eredményét kell beszámítani. 

A keresztféléves felvételiről szóló összes cikkünket itt találjátok.

Átalakított Corvinus: a keresztféléves felvételizőkre már vonatkoznak az új szabályok

A Budapesti Corvinus Egyetemen is kezdetét vette a keresztféléves felvételi, de már a februárban induló képzésekre is vonatkozik az új szabály - vagyis az állami ösztöndíj helyett a Corvinus Ösztöndíjprogramra lehet jelentkezni. Ennek köszönhetően továbbra is lesznek tandíjmentes helyek, viszont drágulnak az önköltséges képzések.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.