szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptemberben kezditek az egyetemet, főiskolát, de nem tudjátok, milyen támogatásokra és ösztöndíjakra pályázhattok? Cikksorozatunkban ezeket vesszük sorra. Negyedik rész: Bursa Hungarica.

Mivel az elsőéves hallgatóként még nem kaphattok tanulmányi ösztöndíjat, így első körben más lehetőségeket kell találnotok. Korábban írtunk már a szoctámról, a Klebersberg-ösztöndíjról és a rendkívüli szoctámról. Most arról olvashattok, mi a Bursa Hungarica, és pontosan kik vehetik igénybe.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer, ahogyan az a nevében is benne van, két forrásból jön létre: felsőoktatási és önkormányzati részről. Adott évi fordulójához csatlakozott települési és megyei önkormányzatok által a hallgatónak adományozott szociális ösztöndíjból és az önkormányzati ösztöndíj alapján a hallgató felsőoktatási intézményében megállapított szociális ösztöndíjból áll.

Milyen ösztöndíjakra, támogatásokra pályázhattok hallgatóként? 3. rész: rendkívüli szociális támogatás

Szeptemberben kezditek az egyetemet, főiskolát, de nem tudjátok, milyen támogatásokra és ösztöndíjakra pályázhattok? Cikksorozatunkban ezeket vesszük sorra. Harmadik rész: rendkívüli szociális támogatás.

A szociális helyzet

Azok a hallgatók pályázhatnak, akiket az állandó lakóhelyük szerinti települési önkormányzat támogatásban részesített, továbbá teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben tanulnak. A megállapított ösztöndíj kizárólag a pályázó szociális helyzete alapján ítélhető meg, az ösztöndíj megítélésekor a tanulmányi eredmény tehát nem mérvadó.

Az intézményi és felsőoktatási ösztöndíjrész havi egy főre jutó összege megegyezik- ezt az oktatásért felelős miniszter évente a tárca hivatalos lapjában teszi közzé, amely általában maximum ötezer-ötezer forint szokott lenni. Az ösztöndíj egy teljes évre szól, amelynek kiutalás márciusban (tavaszi félév) és októberben (őszi félév) kezdődik.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.