szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány pontot érnek a középiskolai jegyek a 2019-es felsőoktatási felvételin? Milyen tantárgyak eredményeit kell figyelembe venni? Itt vannak a legfontosabb szabályok.

Maximum 500 pont – ennyit szerezhettek a 2019-es felsőoktatási felvételin tanulmányi és érettségi eredményeitekkel és egyéb teljesítménnyel (például nyelvvizsgával, emelt szintű érettségivel, szakképesítéssel, versenyeredményekkel). A középiskolai érdemjegyeitekkel, valamint az érettségi vizsgák átlageredményével maximum 100+100 pontot gyűjthetnek.

A középiskolai érdemjegyekkel maximum 100 pontot szerezhettek. A következő tantárgyak utolsó két (tanult) évfolyam év végi osztályzatát kell figyelembe venni:

• magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat számtani átlaga),
• történelem,
• matematika,
• legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom),
• egy, legalább két évig tanult választott természettudományos tantárgy vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgy. Természettudományos tantárgyak: fizika, kémia, biológia, földrajz (földünk és környezetünk), természetismeret, természettudomány

Az érdemjegyeket össze kell adni, majd megduplázni, így maximum 100 pontot kaphattok.

Fontos: kizárólag a 9-12. évfolyam (nyelvi előkészítő év esetében a 9-13. évfolyam) eredményeit lehet beszámítani, a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok tanulói az 5-8. évfolyamon megszerzett eredményeiket nem számíttathatják be.

Ilyenek a 2019-es felvételi pontszámítási szabályai: így kalkulálhattok a pontokkal

Maximum 500 pont - ennyit szerezhetnek a 2019-es felsőoktatási felvételin az alap- vagy osztatlan szakra jelentkezők tanulmányi és érettségi eredményeikkel, nyelvvizsgákkal, sport- és tanulmányi versenyeken elért helyezéseikkel, emelt szintű érettségivel, OKJ-s szakképesítéssel.