szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi várható a diákmunka területén a nyár utolsó hónapjában? Iskolaszövetkezetek kérdeztünk.

Még javában tart a nyár, de mindjárt itt az augusztus, a szünidő utolsó hónapja. A fesztiválok elmaradnak, ami két dolgot is befolyásol. A diákok, akik ezekben a hetekben szívesen buliztak volna és élvezték volna a fesztivál időszakot, most inkább dolgoznak, illetve számos munkalehetőségtől estek el azok, akik ezeken a rendezvényeken szoktak vagy szerettek volna dolgozni.

Pataki Zoltán, az eduDiákok Iskolaszövetkezet elnöke elmondta, hogy korábban a legtöbb fesztiválon dolgozhattak diákok és természetesen a jelenlegi helyzet kiesést jelent a diákmunka kínálatból, de igyekeznek ezt pótolni és más munkalehetőségeket kínálni a diákoknak. Hozzátette, hogy összességében egyébként is jellemző, hogy évről évre egyre több diák szeretne dolgozni nyáron.

A jelenlegi munkaerőpiaci trendek azt mutatják, hogy túlkereslet van a teljes munkaerőpiacon, így a diákmunka ágazatában is. A fesztiválok kiesése ezt csak erősítette.

Ő úgy látja a korábbi tapasztalatok alapján, hogy június közepétől augusztus közepéig tart a dömping. Vagyis még bőven dübörög a diákmunka. Általában augusztus közepétől látnak hanyatlást a munkavallási kedvben, hiszen ekkor már a legtöbben hangolódnak a tanévkezdésre és szeretnének pihenni is a diákok. "A mostani bizonytalan időszakban azt gondoljuk, hogy a diákok addig dolgoznak, ameddig csak van rá lehetőségük" - tette hozzá.

Virág Viktor a MADS Iskolaszövetkezet munkatársa elmondta, ők is azt látják, hogy szektorszinten a fesztiválok kiesése érzékelhető, azért is, mert az egyéb diákmunka lehetőségek is számottevően csökkentek, így még jobban látszódik a kiesés. Hozzátette, hogy a diákmunka iránti igény általában hasonló és párhuzamosan mozog az általános munkaerő piaci folyamatokkal.

Szerinte nem pótolhatóak teljes mértékben a fesztiválok, hiszen sok diák azért dolgozna ilyen helyen, mert szeretnék a kellemeset a hasznossal összekötni, ez viszont kevés munkahelyen kivitelezhető. Náluk is az a tapasztalat, hogy az idei nyáron a tavalyival összehasonlítva a jelentkezők száma ugrásszerűen megnőtt valamennyi meghirdetett pozícióra.

Ez nyilván köszönhető az elmaradt fesztiváloknak is, de még inkább a fentebb már említett beszűkült diákmunka kínálatnak.

Az augusztusi hónappal kapcsolatban Virág Viktor elmondta, hogy ők is azt látják, a nyár utolsó hónapjának második fele már nem olyan pörgős. „Az elmúlt években az augusztus 20-ai hét volt a vízválasztó, addig teljes intenzitással dolgoztak a diákjaink, ezt követően viszont radikálisan lecsökkent a munkakedv, a suli kezdete előtt még általában szeretnének kikapcsolódni.”

Pár hasznos tipp albérletkeresőknek - így nem lesz káosz a lakásvadászat

Ősztől albérletben tervezitek az egyetemi éveitek kezdetét? Összeszedtünk pár hasznos tippet azoknak, akik most keresnek először kiadó lakást - ezekre érdemes figyelni már az elején.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!