szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gyűjtemények nyilvánosan elérhetők, regisztráció sem szükséges használatukhoz. A gyűjteményt felhasználhatjátok kutatáshoz, tanuláshoz, tájékozódáshoz vagy akár szórakozáshoz.

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) 1994-ben indult, fő célkitűzése, hogy összegyűjtse a magyar vagy magyar vonatkozású, digitális formában létrejött vagy digitalizált, tudományos, kulturális és oktatási tartalmú, könyvjellegű, nyilvánosan szolgáltatható dokumentumokat – olvasható a Librarius oldalán.  

A kezdeményezést 1999-ben fogadta be az Országos Széchényi Könyvtár, ahol egy külön osztály is létrejött a működtetésére. Az elektronikus könyvtárba azóta is folyamatosan érkeznek digitalizált könyvek határon túli könyvtárakból, civil szervezetektől és magánszemélyektől.

2020 tavaszán a járványügyi helyzet kapcsán Fűzfa Balázs – az országosan ismert szombathelyi professzor, neves irodalompedagógus – a MEK-en keresztül ajánlotta fel a nagyközönségnek 2008 és 2011 között megjelent, korszerű szemléletű gimnáziumi irodalomtankönyveit. Ezzel a „...Sem azé, aki fut…” : Ottlik Géza Iskola a határon című regénye a hagyomány, a prózapoétika, a hipertextualitás és a recepció tükrében címet viselő monográfiája lett a 20 000. kötet a MEK adatbázisában. A kerek sorszámú MEK-dokumentum mellett 2020. április 27-én a fent említett tankönyvek, valamint a szerzőnek egy 2005-ben közreadott szociográfiakötete képezik a MEK napi gyarapodását.

A MEK könyvgyűjteménye az évek során kiegészült a digitális újságok gyűjteményével, az Elektronikus Periodika Adatbázis és Archívummal (EPA) is, amelyben múlt századi digitalizált újságok éppúgy megtalálhatók, mint a modern kulturális vagy szakirodalmi folyóiratok. Itt jelenleg 1175 periodikacímet találtok, 117 400 számot és közel 650 000 cikk teljes szövegét. A digitális képeknek pedig létrehozták a Digitális Képarchívumot, ahol festők, grafikusok képeit, valamint fotók és digitalizált kiadványok illusztrációit találhatjátok részletes adatokkal.

A teljes gyűjteményt itt tudjátok megnézni.

Lehetőleg online vegyék meg buszjegyeiket az érettségizők - kéri a Volánbusz

A kialakult járványhelyzetre tekintettel a Volánbusz kéri, hogy az érettségizők lehetőség szerint elektronikus úton vásárolják meg jegyüket, bérletüket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!