szerző:
Edupress

Megjelent a Felvételi tájoló 2009 című kiadvány, amely a pályaválasztás előtt álló fiataloknak segít eligazodni a felsőoktatási intézmények által meghirdetett szakok világában. A kötetből többek között megtudható, hogy egy adott szakon milyen tantárgyakat kell hallgatni, milyen képességek szükségesek az elvégzéshez és hogy milyenek az elhelyezkedési esélyek a képzés befejezése után. A könyvet, a Felsőoktatási felvételi tájékoztató kiadója és a felvi.hu honlap szerkesztője, az Educatio Kht. munkatársai készítették, így az kiegészíti a többi hivatalos kiadvány tartalmát - adta hírül az Educatio Kht.

A megújult Felvételi tájoló 2009 ezúttal egy kötetben mutatja be a magyar felsőoktatás 14 képzési területét és azok - alap- és egységes, osztatlan - szakjait. Az egyes szakokról szóló fejezetek áttekintik a bekerüléshez szükséges érettségi követelményeket, az oktatott tárgyakat, a választható szakirányokat, specializációkat, összegyűjtik az úgynevezett rokon szakokat és az oklevélszerzés után megcélozható mesterképzéseket.Tovább árnyalják a képet a különböző statisztikák - jelentkezőkről, felvettekről, ponthatárokról, bejutási arányokról -, valamint a megszerezhető végzettségek munkaerő-piaci hasznosíthatóságával foglalkozó adatsorok. Utóbbiak választ adnak arra a kérdésre is, mi vár a diplomásokra egy-egy szak elvégzése után, milyen képességek, tapasztalatok segíthetik őket az elhelyezkedésben. Egyes szakoknál kiegészítették az információkat az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hivatalos jövedelmi adataival is.

©
A Felvételi tájoló 2009 című kiadvány azok számára nyújt hathatós segítséget, akik minden szempontot mérlegelve szeretnék eldönteni, mely intézményben, szakon folytatnának felsőfokú tanulmányokat.A felvételizni szándékozók tájékozódását további kiadványok és a felvi.hu honlap szolgáltatásai is segítik. A Tájoló kötetben szereplő információk kiegészítik a december 15-én megjelenő Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2009. szeptemberben induló képzések című kiadvány érettségizetteknek és diplomásoknak szóló kötetének tartalmát is.

Más megközelítésben vizsgálja a felsőoktatást a HVG Kiadóval együttműködésben megjelent Diploma 2009 különszám, mely a Felvi-rangsorokkal ad körképet a diplomák piaci megítéléséről, mely rangsorok a hazánkban legrégebb óta (2000) végzett ilyen típusú kutatásokon alapulnak. Idén a kiadványban már munkaerő-piaci presztízs rangsorokat is bemutatnak köszönhetően az MKIK - Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet együttműködésének eredményeképpen.A másik fontos segítség a felvételi során a felvi.hu honlap, melyet továbbra is érdemes a folyamatosan figyelemmel kísérnie azoknak, akik jelentkezni szeretnének a felsőoktatásba. A portál adatbázisai, kalkulátorai és egyéb szolgáltatásai, valamint cikkei is a felvételizők "tájolását" segítik.

(www.edupress.hu)