szerző:
Eduline

Körülbelül 120-130 diák, majdnem a teljes tizenkettedik és tizenharmadik évfolyam ülősztrájkol a dunakeszi Radnóti...

Körülbelül 120-130 diák, majdnem a teljes tizenkettedik és tizenharmadik évfolyam ülősztrájkol a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban, a megmozdulás - amelyet a tanári kar és az iskola igazgatója is támogat - fél tízkor kezdődött, és várhatóan fél tizenkettőig tart - mondta az eduline-nak Alacsony Zsóka, az intézmény tanulója.

"A végzős ismerőseim nyolcvan százaléka külföldi továbbtanuláson gondolkodik, nemcsak a keretszámok vették el a kedvüket a magyar felvételitől, hanem a hallgatói szerződés is. Nagyon sokan szerettek volna jogi vagy gazdasági szakon továbbtanulni, de ezeken a képzéseken egyetlen államilag finanszírozott hely sem lesz" - tette hozzá.

A gimnázium diákjai közül többen csatlakoznak a jövő szerdára meghirdetett "Télirózsás forradalom" nevű eseményhez is, amelynek szervezői azt tervezik, hogy egy-egy szál rózsát dobnak majd a Dunába, így tiltakozva a keretszámvágás, az egyetemek és főiskolák állami támogatásának csökkentése és a hallgatói szerződések ellen. "Mutassuk meg a kormánynak, hogy nem bábuk vagyunk, akiket jobbra-balra lehet következmények nélkül pakolni. Eljött az idő, hogy a magyar középiskolások egy emberként álljanak ki az érdekeik mellett" - írják az esemény Facebook-oldalán.

A dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tanulói sztrájkbizottságot is alapítottak, aláírásokat gyűjtenek, kéréseiket pedig várhatóan a város polgármesteréhez is eljuttatják majd.