szerző:
Eduline

A Georgetown University kutatásának eredménye szerint egyre népszerűbbek a különböző szakképzések, a bizonyítványokat...

©

A Georgetown University kutatásának eredménye szerint egyre népszerűbbek a különböző szakképzések, a bizonyítványokat pedig gyakran többre értékelik a munkaadók, mint a diplomát – írja a Good című lap.

1980-ban mindössze az aktív dolgozók hat százaléka szerzett valamilyen szakképesítést az Egyesült Államokban, ez az arány már huszonkét százalékra ugrott. Évente mintegy egymillió amerikai kap bizonyítványt egy tanfolyam elvégzése után.

A népszerűség oka, hogy olcsóbb és gyorsabb elvégezni egy képzést, mint egy egyetemet: a tanfolyamok több mint fele mindössze egyéves. A felmérés szerint a jelentkezők kétharmada harminc év alatti.

Egy szakképzéssel a hátuk mögött havi 3250 dollárt, azaz nagyjából 750 ezer forintot tehetnek zsebre a munkavállalók. Ez valamivel kevesebb, mint a diplomások egymillió forintos átlagkeresete, de több, mint amennyire egy sima érettségivel számítani lehet.

A felmérés szerint az sem ritka, hogy egy szakképzéssel magasabb fizetést kap valaki, mint diplomával. Ennyit kereshetsz külföldön diploma nélkül – összefoglalónkat itt olvashatod.