szerző:
MTI

Nincs markáns változás a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) felvett hallgatók számában a tavalyi adatokhoz képest, az kevesebb mint két százalékkal csökkent, de a pótfelvételikkel még elérheti az előző évit - közölte az intézmény rektora pénteken sajtótájékoztatón.

©

Szabó Gábor akadémikus elmondta: a most felvett diákok számának kis arányú csökkenése alig száz hallgatót jelent. Az ősszel 6075 elsős kezdheti meg tanulmányait az SZTE-n, közülük 5027-en államilag finanszírozott formában.

A 2014-es felvételi összes ponthatárát itt nézhetitek meg.

A kimutatható csökkenés elsősorban az alapképzésben figyelhető meg, a jelentősen kisebb létszámmal működő mesterképzésben viszont 10 százalékos a növekedés, ez utóbbit a rektor nagyon pozitívnak értékelte. 

Tájékoztatása szerint erősödés indult el a tanár szakokon is, ez megjelent az osztatlan és a lassan kivezetődő, bolognai rendszerű képzésben is. A rektor kitért arra: meglepetésre határozottan nő az érdeklődés a levelező képzés iránt is, amelyről korábban úgy gondolták, hogy érdeklődés hiányában idővel kivezetik.

Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes elmondta: az osztatlan tanár szakok esetében a jelentkezők általában a hagyományos szakpárokat részesítik előnyben. Az egyetem is ezt preferálja, hiszen például a matematika-fizika, magyar-történelem párosítások órarendjét összehangolják, és később ezzel a párosítással könnyebb elhelyezkedni. 

Ennek megfelelően vannak olyan szakpárok (például a testnevelés - média, mozgókép- és kommunikáció tanár, vagy a történelem - média, mozgókép- és kommunikáció tanár), amelyek el sem indultak, hiszen azokra nem volt jelentkező. A rektorhelyettes hozzátette: a jövőben az egyetem minden karának azt javasolják, hogy azokat a szakokat, amelyeken évek óta kevés a jelentkező, ne indítsák el, fordítsanak a működő szakokra nagyobb energiát. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!