szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Melyik természettudományos tárgy eredményét veszik figyelembe az idei érettségin? Hány pontot szerezhettek a felvételin a középiskolai év végi jegyeitekkel?

Öt tantárgy utolsó két év végi osztályzatait kell összeadni, így maximum 100 pontot szerezhettek:

magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat számtani átlaga),
történelem,
matematika,
legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom),
egy, legalább két évig tanult választott természettudományos tantárgy vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgy.

Természettudományos tantárgy a fizika, kémia, biológia, földrajz (földünk és környezetünk), természetismeret és a természettudomány.

Mi történik, ha egyiket sem tanultátok két éven keresztül?

Ha egy diák egy természettudományos tárgyat sem tanult két tanéven keresztül (vagy két természettudományos tárgy, amelyet legalább egy tanéven keresztül tanult), „a középiskolának az Oktatási Hivatalnál kérelmeznie kell annak megállapítását, hogy a pedagógiai programjában és helyi tantervében szereplő tantárgyaknak a középiskola által kiállított bizonyítványokban szereplő eredményei közül melyek azok, amelyek természettudományos tantárgyakból elért eredményeknek minősülnek”, írja a felvételi tájékoztató.

A 2019-es felsőoktatási felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Érettségi 2019: kiknek kell szóbelizniük matekból?

Közeleg az érettségi, már csak két hónap van a felkészülésre. De milyen szabályok vonatkoznak a matekérettségire? Mikor tehető matekból középszinten szóbeli vizsga? Itt a válasz.