szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gazdasági alapszakon szeretnétek továbbtanulni, vagy éppen végeztetek és kíváncsiak vagytok, milyen fizetésekre számíthattok frissdiplomásként? Hány hónap alatt találhattok állást, és milyenek a kezdő fizetések? Megnéztük, mire számíthatnak a gazdasági szakosok.

Az idei felvételin is a gazdasági szakok taroltak, a magasan meghúzott előzetes ponthatárok ellenére több ezren próbálnak állami ösztöndíjas helyet szerezni gazdálkodás és menedzsment vagy kereskedelem és marketing szakon.

Nézzük mi vár rátok a diplomaszerzés után

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb statisztikái alapján a gazdasági szakon tanulók több mint fele már az egyetemi éveinek utolsó hónapjaiban dolgozott. Ez az arány a második legnagyobb, ha a korán munkába állók számát nézzük, a gazdasági képzésen tanulóknál csak az informatikusok közül dolgoznak többen már egyetem alatt.

Tanárhiány és pedagógusfizetések

A sokat emlegetett tanárhiány mellett nem meglepő, hogy a pedagógusképzések friss diplomásainak több mint 88 százaléka a saját szakmájában tud elhelyezkedni. A fizetés viszont kifejezetten alacsony: a bruttó átlagkereset 226 077 forint, de még a legmagasabb fizetéssel rendelkezők keresete sem éri el a 250 ezer forintot (a kezdő pedagógusok bére ennél is alacsonyabb, a különbség oka, hogy a pályakövetési statisztikákban azok is szerepelnek, akik más területen helyezkedtek el). A tanároknál kevesebbet csak a művészetközvetítés képzési területen diplomázók keresnek: bruttó 212 830 forintot.

Az elhelyezkedési idő is mutatja, hogy a gazdasági képzéseken diplomát szerzőkre nagy idény van a punkaerőpiacon: végzés után átlagosan 42 nap alatt el tudnak helyezkedni. Jellemzően egyébként az a végzettek nagy része (92,7%-a) versenyszférában talál munkát, nem nagyon kezdenek egyéni vállalkozásba később sem.

A gazdasági alapképzéseken 2011/2012-es tanévben abszolvált hallgatók adatai alapján a diplomaszerzést követő egy éven belül a legtöbben - több mint a végzettek fele - dolgoznak, vagy munka mellett tanulnak is. A gazdaságtudományi képzésen nagyon magas a továbbtanulók száma, a diplomaszerzés után a hallgatók 87,84%-a továbbtanul mesterképzésen vagy valamilyen más alapképzésen.

Jövedelem és diplomás munka, gazdaságtudományok képzési terület, alapképzések (2017/2018-ban abszolvált hallgatók), átlagjövedelem=356 766 Ft.
©

A pályakövetési rendszer statisztikái a 2017/18-as tanévben abszolvált hallgatók adatait felhasználva 1 és 3 éves munkaerőpiaci utókövetésük alapján azt mutatja 2021-ben, hogy

a gazdasági szakon végzettek bruttó átlagjövedelme 356 766 forint.

A legjobban a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett hallgatók keresnek, az ő fizetésük átlagban meghaladja a 450 ezres bruttó havi fizetést is, a második helyen állnak azok, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végeztek, az ő fizetésük kicsivel több 400 ezer. A harmadik helyen a Eötvös Lorán Tudományegyetem hallgatói állnak 380 ezres fizetéssel.

Melyik gazdasági munkakörben lehet a legtöbbet keresni?

A legmagasabb fizetést a pénzügyi és számviteli munkakörben dolgozók vihetik haza, átlagban bruttó 737 348 forintot havonta (ez több mint 490 ezer forint nettóban). A második legjobban fizető munkakör a gazdasági, költségvetési szervezetek vezetése, ez bruttó 593 252 forintot ér havonta.  A magasan képzett ügyintézők átlagban bruttó 574 340 forintot kaphatnak havonta. A kereskedelmi és marketingfoglalkozások 557 086 forintos havi fizetést érnek.

Az ötödik helyen a kereskedelmi és értékesítési ügyintézők, ügynökök állnak (482 220 forintért/hó), őket a pénzügyi, gazdasági ügyintézők követik (469 158 forintért/hó), majd az irodai, ügyviteli foglalkozások (457 861 forintért/hó), a számviteli (457 131 forintért/hó), egyéb ügyintézők (428 471 forintért/hó), végül pedig az irodai, ügyviteli munkakör jön bruttó 313 497 forintos havi fizetésért.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!