szerző:
Eduline

Érdemes lenne felülvizsgálni a tanítási szünetek elosztását, és abban a kérdésben is dönteni kell, hogy a nemzeti táboroztatási program része legyen-e a tanévnek - sajtóhírek szerint többek között ez az áll az új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetében. Mit gondolnak a rövidebb nyári szünet-hosszabb téli szünet lehetőségéről az eduline-olvasók?

©

Ahogy arról a Magyar Nemzet információi alapján mi is beszámoltunk, az új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetében is előkerül a nyári szünet hosszának kérdése. A dokumentum szövege megjegyzi: a nyári szünetben több százezer gyermek felügyelete nem megoldott, mert szüleik dolgoznak. „Ezt a terhet csökkentené a tanítási év időtartamának növelése” – írják.

Azt is hozzáteszik, hogy a magyar általános iskolások nemzetközi összehasonlításban kevesebb időt töltenek az iskolában, közvetlenül a pedagógusok irányítása mellett zajló fejlesztő foglalkozáson. Így a dokumentum a tanév rendjének módosítására több javaslatot is megfogalmaz. Ilyen például a tanítási szünetek elosztásának felülvizsgálata vagy annak kidolgozása, hogy a nemzeti táboroztatási program része legyen-e a tanévnek. Vagyis előfordulhat, hogy a következő években hosszabb lesz az ősi, téli vagy tavaszi szünet, és rövidebb a nyári vakáció.

Az eduline-olvasók közül sokan kifejtették véleményüket, a kommentekből válogattunk:

Ha a nyàri szünet rövidül és az őszi téli tavaszi hosszabbodik,
az ugyanolyan problémát fog jelenteni a szülőknek.

Ez a szünet mondvacsinált dolog, hiszen mindenütt vannak napközis táborok, évközi szünetekben ügyelet,
ahol csak az étkezésért kell fizetni, mint év közben.

Nincs kevesebb szünet külföldön sem. Vegyék már észre, ezt az éghajlat nem engedi. Májusban 40 fok van a könnyűszerkezetes épületben, ami mellesleg darabjaira hullik. Angliában többször van évközi szünet. Két hetes a tavaszi és a téli szünet, és van még a harmadévek között egy-egy hetes. Ugyanannyit vannak otthon a gyerekek, csak más időpontban.

Összességében, ha a "munkanapok" száma nem nő,
csak másként osztják el a "szabadságot", akkor nincs baj.

Tényleg rövidebb lehet a nyári szünet: átalakítanák az iskolai vakációk rendszerét?

Érdemes lenne felülvizsgálni a tanítási szünetek elosztását, és abban a kérdésben is dönteni kell, hogy a nemzeti táboroztatási program része legyen-e a tanévnek - a Magyar Nemzet szerint többek között ez az áll az új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetében.