szerző:
Eduline

Hamarosan mindenkinek véget ér az érettségi, most már nagyjából mindenki tisztában van az összes jeggyel. Ne várjatok tovább, számoljátok ki, hogy hány pontot gyűjtöttetek a felvételin, ehhez pedig használjátok az Eduline pontszámító kalkulátorát.

Az Eduline kalkulátorát nagyon egyszerű használni.

1. lépés: adjátok meg tanulmányi eredményeiteket (ezekkel nem lesz gond, hiszen már jó ideje tudjátok, milyen év végi jegyeket kaptatok), majd írjátok érettségi eredményeket a megfelelő rublikába.

2. lépés: ezek után kell kiválasztanotok azt a két tárgyat, amely a kiválasztott egyetemi-főiskolai képzésen kötelező vagy választható, és jeleznetek kell azt is, ha valamelyik tárgyból emelt szinten tettetek érettségit.

3.lépés: ezután következnek a többletpontok és azok összegyűjtése. Figyelem! Az eduline kalkulátora nem tudja ellenőrizni, a kiválasztott egyetem kiválasztott képzésén adnak-e például többletpontot az OKJ-s szakképesítésért vagy a felsőoktatási szakképzés záróvizsgájáért (ugyanis ez képzésenként eltérő lehet), ezért először nézzétek meg itt, hogy az adott szakon jár-e az eredményetekért pluszpont.

Ne használjátok a kalkulátort:

  • ha mesterszakra vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, ugyanis a kalkulátort alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek készítettük.
  • ha orvosi, fogorvosi vagy állatorvosi képzésre jelentkeztek (nektek hat tantárgyból kell érettségiznetek, a kalkulátor azonban öt tantárgy eredményével számol), 
  • ha olyan szakon tanulnátok tovább, amelyen a gyakorlati vizsga eredménye, a meglévő felsőfokú végzettség alapján számolnak pontokat.

Ezen felül fontos tanács, hogy ha különböző szakokra felvételiztek, akkor érdemes külön-külön kalkulációkat végezni, hiszen elképzelhető, hogy más-más tantárgyak érettségi eredményét kell beszámítani. Valamint érdemes mindig ellenőrző számításokat végezni, és figyelni a jelentkezési időszak lezárultát követően az e-felvételin megjelenő hivatalos pontszámokat.

Felvételi pontszám kalkulátor 2018

(*) Legalább 2 évig tanult idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom). (**) Legalább 2 évig tanult természettudományos tantárgy (biológia, fizika, kémia, földrajz, természettudomány) vagy két, legalább 1 évig tanult természettudományos tantárgy. (*) Minimum 45 százalékos eredmény után jár csak a többletpont..