Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Miért van olyan jó illata a régi könyveknek? És miért olyan jó érzés kinyitni egy új könyvet, és beleszagolni? Itt a válasz, mert #tudnicool.
Van, aki a vanília, más a kávé illatát érzi, amikor belelapoz egy könyvbe.
Angolul tudóknak ajánljuk a következő videót, amelyből kiderül, hogy a könyvek illatát három dolog határozza meg: a ragasztáshoz használt anyag, a tinta és persze maga a papír.
És akkor jöjjön egy kis kémia - nem túl romantikus, de annál tudományosabb. A régi könyvek papírjától és a kötés pontos technikájától függően olyan kémiai vegyületek illatát érezzük, mint például a benzaldehid (amelynek egy picit mandulás illata van) vagy az etil-benzol, amely édeskéssé teszi a könyvek illatát.