szerző:
Eduline

Megérkezett az állami támogatás a magán- és alapítványi iskolák bankszámlájára - közölte a köznevelési államtitkárság.

©

Megérkezett az állami támogatás a magán- és alapítványi iskolák bankszámlájára - közölte a köznevelési államtitkárság.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, késik a magán- és alapítványi iskolákban dolgozó pedagógusok novemberi bére, az intézmények ugyanis nem kapták meg időben az állami támogatást. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének alelnöke, Bak Zsófia szerdán azt mondta, az iskolák legalább kilencven százaléka nem tud más forráshoz, tartalékhoz nyúlni, az állami támogatástól függenek, ezért - hiába van december közepe - nem tudják átutalni dolgozóiknak a novemberi munka után járó bért.

A köznevelési államtitkárságon csütörtökön azt közölték: a késés oka, hogy a "megnövekedett többletigény túllépte a rendelkezésre álló forrásokat". "Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága a kormány részére előterjesztést készített, melyben az előirányzat összegének túllépését, a hiányzó források rendelkezésre bocsátását kérte. A kérés teljesítéséről a kormánynak határozatot kellett hoznia, amelynek közzététele a Magyar Közlönyben szerdán megtörtént. Így azonnal sor kerülhet a decemberi havi átlagbér alapú támogatás folyósítására" - írták.

Összesen 16 ezer pedagógus és 2-3 ezer segítő munkatárs dolgozik magán- és alapítványi oktatási intézményekben, amelyekből körülbelül ezer van az országban. Az iskolák eddigi támogatási rendszerét éppen ebben a tanévben módosították: az eddigi normatív támogatásokat a tanárok bérére kiterjedő állami támogatás váltotta fel, ez azonban kevés a fenntartáshoz, az alapítványi iskolák jelentős részében, eltérő mértékben ugyan, de a szülőknek kell megfizetniük a többletszolgáltatásokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!