szerző:
Eduline

Tudósítottunk a pedagógusok szombati tüntetéséről, megnéztük, melyek az ország legjobb egyetemei és középiskolái a HVG rangsorai alapján. Utánajártunk, milyen fizetésre számíthatnak a pályakezdő diplomások, milyen a vállalkozói lét, és mit lehet már tudni a 2015-ös felvételiről. A hét hírei és cikkei.

©

Szombaton tüntettek a pedagógusok

Körülbelül ezerötszázan tüntettek szombaton a fővárosban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által szervezett demonstráción. A PSZ szerint, ha a 2015-ös költségvetést a jelenlegi formájában fogadják el, az katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét, a gimnáziumi férőhelyek számának vagy a tankötelezettség életkori felső határának csökkentése, illetve a szakképzés átalakítása pedig elvágja a szegény gyerekek útját a felemelkedéstől. A tüntetés végén a PSZ vezetője egy nyolcpontos petíciót adott át az Emberi Erőforrások Minisztériuma két munkatársának. Tudósításunkat itt olvashatjátok.

Ilyen fizetésre számíthatnak a friss diplomások

Mennyit keresnek a különböző képzési területeken diplomát szerző pályakezdők? Mennyit visznek haza a nők, a férfiak és a különböző megyékben élők? A diplomás-pályakövetési rendszer legfrissebb adatait itt foglaltuk össze.

Ezek az ország legjobb egyetemei és középiskolái

Megjelent a HVG 2015-ös egyetemi, illetve középiskolai rangsora. A legjobb jogi képzést nyújtó egyetemek rangsorát itt, a gazdasági képzésekét pedig itt találjátok. Újabb nemzetközi rangsorra került fel több magyar egyetem: erről itt olvashattok.

Az összesített, illetve a szakközépiskolai, budapesti, vidéki, illetve az alapítványi, egyházi, gyakorló- és két tannyelvű iskolák rangsorát itt találjátok.

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

Emelkedik a minimumponthatár, több képzésen kötelező lesz az emelt szintű érettségi, és elképzelhető, hogy kevesebb szak közül választhattok majd. Változnak-e a pontszámítás szabályai, meddig "érvényes" az állami ösztöndíjas hely? Összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Vállalkozó vagy alkalmazott?

Megnéztük, milyen előnyei és hátrányai vannak a biztos állásnak, illetve a saját vállalkozásnak, hányan dolgoznak vállalkozóként, és mennyit keresnek. Cikkünket itt találjátok, sikeres vállalkozásokról pedig itt olvashattok.

A legfontosabb tudnivalók a középiskolai felvételiről

December 9-ig kell jelentkezniük az általános iskolásoknak a kiválasztott középiskolákba: a legfontosabb tudnivalókat és dátumokat itt gyűjtöttük össze, itt pedig tíz tippet találtok az iskolaválasztáshoz.

Drágább lesz az iskolai menza januártól?

Egészségesebb és változatosabb ételeket kell felszolgálni a diákoknak az iskolai menzákon a 2015. január 1-jén hatályba lépő rendelet szerint. A szolgáltatók szerint akár 20-25 százalékkal is drágulhat az étkeztetés ára, Novák Katalin családügyi államtitkár szerint azonban a szülőknek nem kell majd többet fizetni. A részleteket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!