szerző:
Eduline

Vannak filmek, amiket nem érdemes kihagyni, ha suliba jártok. Ezek közül szemezgettünk most.

©

Control - IMDb 7,8

A film a '70-es évek végén befutott posztpunk zenekar, a Joy Division énekesének és dalszövegírójának tragikusan rövid életét dolgozza fel. Ian Curtis mindössze 23 éves volt, amikor öngyilkosságot követett el. Curtis depresszióra való hajlama már kamaszkorában elzárta a családjától és a világtól. A naphosszat az ágyán fekvő, zenét hallgató, cigiző tinédzser versekben próbálta kifejezni gyötrő életérzését. Egy hirtelen jött szerelem felszabadítóan hatott rá, és szinte még gyerekként összeházasodott Debbie Curtis-szel. A Warsaw nevű zenekart, amelyben énekelt, időközben átkeresztelték Joy Division-re, és egyre sikeresebbek lettek. A fiatal párnak gyereke született, de kapcsolatukat már ez sem tudta megmenteni. Curtis egyre többet volt távol, és beleszeretett egy másik nőbe. Egészségi állapota romlani kezdett, epilepsziás rohamaira nem kapott megfelelő kezelést. A zenész képtelen volt feldolgozni a hírnév és a magánélet nehézségeit.

Maurice - IMDb 7,8

A Cambridge-i egyetemre jár az Edward-korabeli Angliában Clive, a gazdag arisztokrata fiú és barátja, Maurice. A két fiú egyre közelebb kerül egymáshoz, a barátságból szerelem lesz. Az iskola befejezése után azonban útjaik elválnak. Clive "megtér", és a politikai karrierje érdekében megtagadja homoszexuális szerelmét, és hamarosan megházasodik. Maurice viszont egy másik ifjú, Alec személyében találja meg az igazi szenvedélyes szerelmet. E.M. Forster önéletrajzi ihletésű regényéből. A könyv 1971-ig tiltott listán szerepelt.

A könyvtolvaj - IMDb 7,6

A második világháborús Németországban nevelőszülőkhöz kerül az élénk fantáziájú kislány. Liesel most ismerkedik a betűkkel, a könyvek egy új világot nyitnak meg előtte. Ugyanakkor az élet egyre félelmetesebbé válik. Különösen, hogy a család egy titkos vendéget rejteget a lépcső alatt. Liesel és Max, a zsidó kamaszfiú közösen fedezik fel a szavak erejét, amely kapaszkodót nyújt nekik a körülöttük zajló borzalmak közepette, segít akkor is, amikor az ember már úgy érzi, hogy minden elveszett.

Átlagemberek - IMDb 7,9

Coni nehezen épül fel öngyilkossági kísérlete után. Anyja nem tud neki megbocsátani, apjával alig beszélget. Egyedül dr. Berger az, akit bizalmába fogad és rendszeresen meglátogat. Ám mindig tele van feszültséggel. Nem tudja feldolgozni bátyja halálát. Magát okolja a hajóbalesetért, s hogy ő maradt életben. Jeanniet az énekkarban ismeri meg. Ő érte képes újra talpra állni és másképpen értékelni a világot és saját magát. Ez azonban azzal jár, hogy keményen meg kell mondania véleményét az anyjának.

Donnie Darko - IMDb 8,1

A Donnie Darko egyszerre képregény, egyszerre esettanulmány merész vállalkozás az amerikai független filmkészítésben. Csodákkal teli, hangulatos darab, amely az X-akták mágikus realizmusával mesél a nyolcvanas évekbeli kertvárosi tizenévesek szorongásairól. Kelly már a nyitó jelenetben elkezd zsonglőrködni a normalitással: a szappanoperába illő Darko család nekiesik egy rendelt pizzának, rövidesen pedig kiderül, hogy középső gyerekük, Donnie leállt a gyógyszerével, és üzeneteket kap az űrből. Az éjszaka folyamán Donnie-val újra kapcsolatba lépnek, ez menti meg attól a repülőgépmotortól, amely bezuhan a mennyezeten át. A fiú egyre mélyebben sodródik a bűvöletbe: meg van róla győződve, hogy huszonnyolc nap múlva vége a világnak.

További filmekért kattintsatok ide.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!