szerző:
Eduline

Április 13-án, vagyis ma még be lehet íratni a gyerekeket az általános iskolákba. De milyen szabályokat kell betartaniuk az iskoláknak és a szülőknek?

©

Az óvodában minden gyermek kap egy óvodai lapot, amelyen be van jelölve, hogy a gyermek iskolába mehet. "Ezzel a lappal egy iskolába lehet jelentkezni, tehát az nem működik, hogy valaki elmegy öt-hat iskolába, és mindegyikbe beíratja a gyermekét" - mondta az Inforádiónak Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese.

Az adott intézmény lehet a körzetes iskola, vagy egy választott intézmény - az egyházi iskolák nem körzetesek. Hajnal Gabriella elmondta, hogy abba az iskolába, ahova körzet szerint tartozik a gyermek, fel kell venni.

Ezek az ország legjobb általános iskolái: itt a friss lista

A hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola, a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola - állami és egyházi iskola, valamint egyetemi gyakorlóiskola is szerepel a kiemelkedő teljesítményű iskolák listáján.

De mi történik akkor, ha a körzetes iskolában már nincs hely? "Ilyen esetben a tankerület gondoskodik arról, hogy a kerületben vagy az adott helységben, a közelben el tudják helyezni az elsős kisgyermeket" - mondta Hajnal Gabriella. Ha a szülő a kijelölt iskolát nem fogadja el, akkor saját maga kereshet másik intézményt.

Az iskolaválasztáskor fellebbezni csak olyan esetben lehet, ha a választott iskolába helyhiány miatt nem vették fel a diákot - ilyenkor lehet fellebbezni, de Hajnal Gabriella szerint a járhatóbb út inkább az, hogy a körzetes iskola veszi fel ilyenkor a diákot, ha ott nincs hely, akkor a tankerületvezetőnek kell elhelyeznie a gyermeket.

Így trükköznek a szülők, hogy jobb általános iskolába kerüljön a gyerekük

Még mindig népszerű a "lak­cím­kár­tya­trük­k" az általános iskola beiratkozás előtt, sok szülő át­je­len­ti gye­rmeke lak­cí­mét egy ro­kon­hoz, is­me­rős­höz, hogy ne a rosszabb kör­zeti, hanem egy tá­vo­labbi, de jobb is­ko­lába jár­has­son a gye­rek. A népszerű iskolák környékére minden tavasszal, az iskolai beiratkozások idején sok gyerek költözik, legalábbis papíron - írja a Ripost.