szerző:
Eduline

November elején országszerte még mindig több mint 600 tanárt keresnek a Klebelsberg Központ által fenntartott és működtetett iskolákba a Közszolgálati Állásportálon található álláshirdetések alapján.

©

A Pénzcentrum azt írja, sokan úgy döntenek, hátrahagyva az állami oktatási rendszert inkább valamelyik magánintézményben próbálnak szerencsét. Korántsem a pénz a mozgatórugó. A lap által megkérdezett pedagógusok szerint a jelenlegi rendszer merev, rugalmatlan, a tanárok keze meg van kötve, így pedig könnyen kiég az ember.

Egy pályakezdő tanárnak ma egyetemi végzettséggel 203 ezer forint a bruttó fizetése, főiskolai diplomával 183 ezer forint. Van azonban, akinek nem a fizetéssel van a legnagyobb problémája, hanem az állami iskolák mindennapos működéséből lett elege.

„Túl sok volt az adminisztráció, az osztálynapló mellett rengeteg minden volt, a lyukasórák - ha voltak - arról szóltak, hogy próbáltuk utolérni magunkat, ahelyett, hogy az órákra készültünk volna. Rengeteg időt és energiát elvett. A másik, ami problémás volt, a helyettesítés. Szinte mindig aznap derült ki, hogy be kellene ugrani valaki helyett, akár felsőbe is, mondjuk kémiát tanítani” – mesélte a lapnak egy pedagógus, hozzátéve, a rengeteg helyettesítést anyagilag sem honorálták.

Még mindig 1300 betöltetlen tanári álláshely van az országban

Még októberben is több mint ezer betöltetlen pedagógus álláshely volt szerte az országban - írja a Népszava.