szerző:
Eduline

Hatalmas sikert aratott egy magyar gimnazista a kínai innovációs versenyen, a Klebelsberg Központ elnöke szerint nincs tanárhiány, iskolaigazgatók szerint van. A hét hírei.

Klik-elnök: nincs tanárhiány

A következő hét évben nem várható, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség pedagógus-utánpótlásra. Ennyi idő alatt erre fel lehet készülni a probléma megoldására - mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, aki szerint nincs országos tanárhiány. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Ennek ellentmond, hogy például egy vidéki kisiskolában tavaly hónapokig a magyar szakos igazgatóhelyettes tanította a matekot és a fizikát, annyira nem volt szakos kolléga. Olyan is előfordult, hogy egy iskolában gyakorlatilag lement a tanév úgy, hogy a gyerekek nem láttak fizika szakos tanárt - ilyen, a pedagógushiányról szóló történeteket hallott a hvg.hu az ország különböző részében működő iskolákból.

©

Hatalmas sikert aratott egy magyar gimnazista a kínai innovációs világversenyen

Laufer Tamás Jónás, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákja harmadik díjban részesült a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen (CASTIC)- közölte a diákot delegáló Magyar Innovációs Szövetség. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Megvannak a pótfelvételi ponthatárai

Nyilvánosságra hozták a 2018-as pótfelvételi ponthatárait: voltak olyan alapszakok, amelyekre közepes érettségivel is be lehetett kerülni, a népszerű szakok zömén azonban 300 és 400 közötti ponthatárokat húztak - annak ellenére, hogy ezeket kizárólag önköltséges, vagyis fizetős formában hirdethették meg az egyetemek és főiskolák. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Szeptembertől is vállaltok diákmunkát? Ezekre a dolgokra oda kell figyelnetek

Több ezer diák dolgozott az elmúlt hetekben, hogy így keressen pénzt nyaralásra, fesztiválbelépőkre, nyelvtanfolyamra - sokan azonban az őszi szemeszter kezdetén sem hagyják ott a munkahelyüket, hanem az előadások és szemeszterek mellett is szakítanak időt a diákmunkára. Ám ilyenkor is fontos, hogy tisztában legyetek a munkavállalás szabályaival, így elkerülhetitek a kellemetlen meglepetéseket. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Ilyen lesz az idei középiskolai felvételi: a legfontosabb dátumok és határidők

Mikor kell jelentkezni a középiskolákba? Mikor írják meg a hat-, nyolc-, négy- és ötosztályos középiskolákba jelentkezők a központi felvételi tesztet, és mikor kapják meg az eredményeket? Összegyűjtöttük a középiskolai felvételi legfontosabb dátumait.