szerző:
Eduline

Újabb zaklatási ügy a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban: egy 20 évvel ezelőtti ügyben jártak el, és már ítéletet is hozott az egyház.

Egy volt pannonhalmi diák panasszal élt egy szerzetes ellen, aki a vád szerint még 1996-ban zaklatta. Az erről szóló levelet a tavalyi apátsági zaklatási botrány után küldte az egyik szerzetesnek a volt diák – írja az Index.

Várszegi Asztrik főapát kérésére a gyanúba hozott, 70 évnél idősebb szerzetes vállalta a felelősséget, és feljelentette magát az ügyészségen. Az esetről most maga az intézmény számolt be.

Az ügyészség 2015. október 1-én megállapította, hogy a szerzetestanár „tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel, hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettét valósította meg” – írja a portál.

Az ügy azonban olyan régi, hogy mára elévült, így büntetőeljárásra nem kerül sor. Az egyház viszont lefojtatta az eljárást, és a vatikáni Hittani Kongregáció ítéletet is hozott.

Ahogy a portál írja, az ítélet szerint március óta nyilvánosságtól visszavonult, külső kapcsolatoktól elzárt, kontroll alatti, vezeklő életet él a pannonhalmi Szent Adalbert Szociális Otthonhoz kapcsolódva, belső, kisegítő lelkészi feladatokat ellátva.