szerző:
Eduline

A választott társadalmi nem nem elegendő ahhoz, hogy külön wc-t használhassanak.

©

Az USA alkotmányának 9. cikkelye szerint egyenlőséget kell biztosítani mindenki számára az oktatásban, ennek jegyében az Obama-kormányzat elnöki rendeletet bocsátott ki 2016-ban, mely szerint a transznemű és más identitású diákok számára is biztosítani kell a mosdókat és öltözőket az iskolákban. A rendelet kötelező végrehajtását egy texasi bíró blokkolta, ugyanakkor Obamáék fellebbeztek a döntéssel szemben.

A fellebbezést azonban a Trump-adminisztráció visszavonta február 9-én, vagyis továbbra is érvényben marad, hogy nem kötelező a transznemű és más beállítottságú diákok számára külön tereket biztosítani. Bár nem magát az Obama-rendeletet semmisítette meg Trump, a fellebbezés visszavonása ugyanazt eredményezte.

Egyelőre nem tisztázott, hogy mi lesz a kormány következő lépése, de LMBTQI-jogvédő szervezetek aggodalmukat fejezték ki a visszalépő döntést követően.

A Human Rights Campaign jogi igazgatója, Sarah Warbelow úgy fogalmazott a teenVouge-nak, hogy ez egy egyértelmű jele annak, hogy a Trump-kormány nem ad védelmet a transznemű diákoknak.

Már transzneműek is lehetnek cserkészek

A világ legnagyobb cserkészmozgalma tovább bővül az USA-ban. Sokan emlékezhetnek a South Park sorozat egyik szatirikus epizódjára, mikor a cserkészvezető Meleg Al-t elküldik a szövetségtől, mert a homoszexualitás nem egyezik a cserkészek eszmerendszerével. A dolog iróniája viszont, hogy végül egy pedofilt vesznek fel Al helyére, aki a fiúkat tanítani, hanem becserkészni szerette volna.