szerző:
MTI

Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnöke Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnél...

Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnöke Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnél levélben tiltakozott az ellen, hogy az alapítványi iskolák Közháló Infoportálra vonatkozó szerződéseit január 1-jétől nem hosszabbítják meg.

Ez azt jelenti, hogy - a közszolgálati funkciót az állam által újradefiniálva, abból az alapítványi iskolákat kihagyva - lekerülnek ezek az iskolák az internetről, nem tudnak majd hozzáférni a bankszámlájukhoz, azaz egyebek mellett 17 ezer tanár nem kap fizetést, illetve nem tudják használni a digitális naplójukat, tehát nem tudnak eleget tenni a tanügyigazgatási feladataiknak - magyarázta.

Az AME elnöke utalt arra, hogy ez az államnak is súlyos probléma, ami összesen 244 ezer gyermeket érint. Többek között az iskolák nem tudják január 1-jétől érettségire jelentkeztetni diákjaikat, valamint ezen a közhálózati rendszeren keresztül a továbbiakban nem tudják letölteni díjmentesen a szoftvereket - tette hozzá.

Horn György utalt arra, hogy a Közháló Szolgálat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nevében írt az alapítványi iskoláknak a Közháló Infoportálra vonatkozó szerződések január 1-jétől történő megszüntetéséről. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ugyanakkor erről mit sem tudott, Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár pedig erre a hírre "kétségbeesve reagált" - fogalmazott.

Beszámolt arról is, hogy az NFM munkatársaival való csütörtöki megbeszéléséből számára az derült ki, hogy takarékossági okokra hivatkozva tervezik ezt a lépést. Ez a helyzet "az abszurditásnak az a szintje, ami minden képzeletet felülmúl", s ezt korrigálni kell - jegyezte meg.