szerző:
eduline/mti

Már 104 ezer önkéntes jelentkezett a TeSzedd! szemétszedési akcióra, amelyet hatodik alkalommal rendeznek meg.

©

1490 helyszínt biztosan kitakarítanak majd, erre Április 18-án éjfélig várják a regisztrációkat -  mondta Móni István projektvezető az M1 csatorna csütörtök esti műsorában. A projektvezető szerint szomorú, hogy még mindig szükség van az akcióra, még mindig van mit összeszedni, ugyanakkor évről-évre egyre több önkéntes csatlakozik és a visszatérő helyszíneken egyre kevesebb a szemét.

Az akció legfontosabb üzenete a tiszta területek látványa - mondta Móni István, mert az első szemét vonzza a többit.

Az önkéntesek kapnak kesztyűt, zsákokat, és balesetvédelmi oktatásban is részesülnek - tette hozzá. Jelezte: arra kérik az önkénteseket, hogy ha veszélyes hulladékot, egyebek mellett injekciós tűt, savat, állattetemet találnak, hagyják ott, értesítsék a szervezőket, akik továbbítják az információt az illetékes hatóságnak.

Vannak visszatérő csapatok, amelyek minden évben az elsők között jelentkeznek, regisztrálnak családok, baráti társaságok, munkahelyek, sőt egy megye, Bács-Kiskun is csatlakozott, felszólítva a helyi önkormányzatokat, hogy helyben szervezzenek szemétszedést. Tavalyelőtt 2200 tonna, tavaly 2300 tonna szemetet szedtek össze - tette hozzá.