szerző:
Eduline

Az elmúlt négy és fél évben a pedagógusok kapták a legnagyobb béremelést az államtól, mivel ők szolgálják a nemzet hosszú távú tudását – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára az M1 Ma reggel című pénteki műsorában. Rétvári szerint az oktatásra jövőre az ideinél több pénz jut.

Rétvári Bence, Kósa Lajos és Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár Debrecenben, az új tankönyvekkel
©

Rétvári Bence szerint nem csak Magyarországon kapták a legtöbbet a pedagógusok, de Európában sem volt olyan ország, ahol ilyen mértékben növelték volna a keresetüket - írja a hirado.hu. Mennyit keresnek szeptember óta a tanárok? Itt nézhetitek meg, a pályakezdők fizetését pedig itt találjátok.

Az államtitkár szerint az oktatásra az ideinél több pénz jut 2015-ben a költségvetésben. nagyobb a 2015-ös költségvetésben. A pedagógusok béremelése folytatódik, ami önmagában 38 milliárd forint pluszkiadás a büdzsén belül, a középfokú oktatásra az idei 196 milliárd után jövőre 209 milliárd jut, a felsőoktatásban plusz 7 milliárd jelenik meg, a kutatás-fejlesztési és innovációs alap pedig új költségvetési sor lesz, amelyben 70 milliárd nemzeti és 100 milliárd forint európai uniós forrás jelenik meg – mondta. Mégsem a minimálbérhez kötnék a tanárok illetményalapját: a PDSZ szerint akár sztrájkra is szükség lehet.

Rétvári szerint az oktatáshoz lazán kapcsolódó területeken is növekszik a keret, az iskolai étkeztetésre például kétszer annyit költ a kormány jövőre, mint négy és fél évvel ezelőtt, tavalyhoz képest pedig 3 milliárddal többet – tette hozzá. A tanárok szerint viszont a költségvetés ilyen formában katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét, és lehetetlenné teszi a szegénységből való kitörést. A Pedagógusok Szakszervezete szombaton a fővárosban tüntet: erről itt olvashattok.

Az államtitkár szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozása a középiskolák közötti különbségek csökkentését célozta, és ezért volt szükség a modern tankönyvek kikísérletezésére is. A pedagógusok munkanaplóban jelzik vissza a diákok tapasztalatait, de a megújítási folyamatba be lettek vonva az érintett szakemberek és szakértők is. A tudáshoz való szélesebb hozzáférést mutatja, hogy a könyvek felkerültek az internetre, ugyanakkor 650-700 ezer diáknak jövőre is ingyenesen lesz tankönyve – tette hozzá.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!