szerző:
MTI

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint a kormányzati kommunikáció ellenére nem nevezhető sikertörténetnek az idei tanévkezdés. Mendrey László pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a tankönyvpiac "beszűkült", a tananyag komoly aggodalmakra ad okot, és a kísérleti tankönyvekben leírtak ellenőrzésére sem volt elegendő idő, így azokban maradtak hibák.

©

"Idegborzoló héten vagyunk túl" - fogalmazott a szakszervezeti vezető, hozzátéve, a pedagógusok továbbra is elégedetlenek. A törvényben garantált pedagógus-béremelés folytatása valóban jó hír, azonban "a törvény betartását jó hírnek aposztrofálni meglehetősen sajátos" - tette hozzá. Mi várt a tanárokra és a diákokra a 2014/2015-ös tanévben? Összefoglalónkat itt olvashatjátok.

A kísérleti tankönyvekről szólva azt mondta, azok ellenőrzésére nem volt elegendő idő, az azokból történő oktatást "ráerőltették" az iskolákra és a pedagógusokra. Mendrey László szerint egyfajta "emberkísérletnek" is nevezhető, hogy megközelítőleg százezer gyerek tanul ezekből a könyvekből, feladatlapokból. Botrányos CD-melléklet, "nyugatimádat": a tankönyvekről szóló összes cikkünket itt találjátok.

A PDSZ úgy véli, a tankönyvpiacot az állam "einstandolta", sikeres tankönyvkiadókat lehetetlenített el, könyveiket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alá tartozó intézmények meg sem rendelhették. A szakszervezet hiányolja a Nemzeti Pedagógus Kar megszólalását tankönyvügyben, mondván, ez a szervezet lenne hivatott megvédeni a tanárokat. A PDSZ egyben állásfoglalásra kérte a pedagóguskart ebben az ügyben.

Mendrey László elmondta, még mindig nincs megoldás arra a problémára, hogy ne a pedagógusokkal fizettessék meg a banki számlavezetés költségeit. Emlékeztetett, korábban az önkormányzat vállalta át ezeket a díjakat a tanároktól, ám a helyhatóságok és most már a Klik sem állja ezeket a költségeket. Mendrey László elmondta, a Kúria elvi döntése értelmében ezeket a díjakat, költségeket továbbra is a Kliknek kellene fizetni. A PDSZ ezzel kapcsolatban megkereste a központot, de nem válaszoltak levelükre, ezért a tankerületi vezetőkhöz fordultak - tette hozzá.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!