szerző:
MTI

A brit kormány kötelezővé tette, hogy az Egyesült Királyság tanintézményeiben ötéves koruktól programozásra tanítsák a gyerekeket. Az ágazat a szigetországban is dinamikusan fejlődik, azonban kevés a képzett szakember.

©

A brit általános iskolákban a gyerekeknek szóló informatikaoktatás keretében egyszerű animációkon keresztül vezetik be a diákokat a számítógépes programozásba.

Az Egyesült Királyságban az informatikai szektor egy különösen dinamikusan fejlődő ágazat az elektronikus kereskedelemtől kezdve a robotikán át egészen a virtuális játékokig. A Tech City nevű szervezet felmérése szerint az informatika a szigetország gazdasági növekedéséhez öt százalékkal járul hozzá.

Más fejlett országokhoz hasonlóan azonban Nagy-Britanniában is hiány mutatkozik megfelelően képzett informatikai szakemberekből. A GfK gazdaságkutató intézet egyik felmérése szerint 2013-ban az ágazat vezetőinek 45 százaléka vélte úgy, hogy a szakképzett alkalmazottak hiánya jelenti számukra a legnagyobb kihívást. Magyarországon majdnem tízezer betöltetlen informatikai állás van: erről itt olvashattok.

"A XXI. században a számítógépes programozás nem pusztán jövedelmező többlet-tudást, hanem nélkülözhetetlen ismereteket jelent" - vélte George Osborne brit pénzügyminiszter tavaly. Nagy-Britannia ennek szellemében új oktatási programot vezetett be az iskolai számítástechnika-oktatás megújítására. A programozás és a számítógépek működésének megértése áll a tananyag középpontjában, míg korábban inkább a szövegszerkesztés és a táblázatkezelés kapott hangsúlyt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!