szerző:
Eduline

A tanárok, a szülők és a civil szervezetek mellett a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete is nekiment a Klik gyakorlatának, hogy módszeresen húzzák le a nem állami tankönyveket a rendelési listákról. Az látszik, hogy a tankerületeknek joga van ehhez megfelelő indoklással, de a gyakorlatot élesen kifogásolják és ízekre szedik a tankönyvesek a Klik magyarázatát.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Klik cáfolja azokat az értesüléseket, hogy önkényesen húznák le a nem állami tankönyveket az iskolák által leadott tankönyvlistáról. -Azt írták, hogy a tankerületeknek is engedélyezniük kell a rendelést az iskolaigazgatók mellett, ennek feltétele, hogy a könyvek összértéke ne lépje túl az évfolyamonként meghatározott értékhatárt.

A TANOSZ egyesület úgy véli, hogy a Klik az "államtitkársággal karöltve" már a korábbi években is diszkriminatívan tett jelöléseket a tankönyvlistán, az állami tankönyveket részesítve előnyben.

A közleményük a Klik minden egyes megállapítására reagál, így kiemelik azt is, hogy a visszajelzések alapján a Klik nem teszi lehetővé egyes nem állami könyvek rendelését. Felhívták a figyelmet arra, hogy nem állami könyvekkel is össze lehet állítani a rendelést felhasználható pénzügyi kereten belül.

A Klik szerint nem csorbult a tankönyvválasztás szabadsága, mert a választható könyvek harmad szerintük nem állami könyv. A TANOSZ viszont kiemeli, hogy a szakkönyvekkel együtt ez a szám valójában 47 százalék, ráadásul szerintük a rendeléseknél az állami könyvek elérik a teljes tankönyvforgalom 85 százalékát is - ezt kormányzati adatokra hivatkozva állítják.

Nyomott ár

A hivatalos tankönyvlistát átnézve ha az elsősöknek szeretne egy iskola angol tankönyvet rendelni, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet állami könyvei a legolcsóbbak 930 forinttal (valamint CD-vel további 600 forint), ezzel szemben az egyik magánkiadó tankönyve 1500 forint, amihez rendelhető 1300 ért munkafüzet is. Utóbbi kiadó könyvei az első osztályosokra szánt keret közel felét jelentenék, tehát az árpolitika az állami könyvek felé mozdítja el az iskolákat, ha bele akarnak férni a 6000 forintos keretbe. 

A tankönyvesek úgy látják, hogy egyes évfolyamokon változatlanul alacsony, illetve valahol még csökkent is rendelési keretösszeg. Szerintük az, hogy az első évfolyamon 3000-ről 6000-re emelték az összeget (ugyanis a munkafüzetekre is költeni kell, amik nem alkalmasak tartós tankönyvnek) leginkább az elmúlt hónapok tüntetési sorozatának köszönhető.

A keretösszegek az állami intézményekben átcsoportosíthatók, azaz ha a 11. évfolyamon felhasználható 15 ezer forintot nem használják fel, azt átvihetik a 12 ezer forintos kerettel rendelkező 10 évfolyamra is. A TANOSZ szerint viszont ez diszkriminatív azokkkal az iskolákkal szemben, ahol nem az állam a fenntartó, ott ugyanis nem mozgathatók szerintük a keretek.