szerző:
eduline/mti

Legkorábban fél 9-kor lehetne kezdeni a tizenévesek tanítási óráit, ezzel megelőzhető lenne az alváshiány - olvasható az amerikai orvosi kamara (AMA) új irányelveiben.

Az új dokumentum kutatási eredményekre hivatkozik, amelyek szerint a serdülés megváltoztatja a gyerekek alvás-ébrenlét ritmusát, az úgynevezett cirkadiális ritmust. Ez az egyik oka annak, hogy a tizenévesek később alszanak el és később is ébrednek. A pihentető alvás hátteréről itt írtunk.

Az általános iskola felső tagozatában és a középiskolában ezért nem lenne szabad 8:30-nál korábban kezdeni a tanítást. Az orvosok szerint az amerikai középiskolák 10 százalékában 7:30-kor vagy annál is korábban elkezdődik a tanítás, hogy a plusz órákra vagy tanterven kívüli tevékenységekre időt találjanak.

De a magyar iskolákban sem ritka a 0. óra, ami miatt egyesek akár 5-6 órakor is kénytelenek felkelni.

Az alváshiány testi-lelki problémák kialakulásában játszik szerepet: összefügg a memória rossz teljesítményével, a hangulatingadozással, az immunrendszer gyengülésével és a testtömeg egészségtelen alakulásával - írta az orvosi kamara állásfoglalásában, amelyet az AMA jelenleg is zajló éves konferenciáján fogadtak el Chicagóban.

"Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy ha a serdülőknek több időt hagyunk az alvásra az erre alkalmas napszakban, akkor javul az egészségük, az iskolai teljesítményük, a viselkedésük és az általános közérzetük.

Egy friss kutatás szerint az amerikai tizenévesek csak 32 százaléka alszik legalább nyolc órát hétköznap, iskolaidőben. Az amerikai orvosi kamara ajánlása szerint a 14-17 éveseknek éjjelente 8,5-9,5 órát kellene aludniuk.