szerző:
MTI

Március végén pontos adatok lesznek arról, hogy az ország mely területén hány pedagógusra van szükség - mondta Balog...

©

Március végén pontos adatok lesznek arról, hogy az ország mely területén hány pedagógusra van szükség - mondta Balog Zoltán az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága előtti éves meghallgatásán hétfőn.

Az emberi erőforrások minisztere annyi megelőlegezett, hogy  tömeges elbocsátás nem lesz, ugyanakkor utalva a gyermeklétszám csökkenésére megjegyezte: soha nem mondták, hogy egyetlen munkahely sem szűnik meg.    

Balog Zoltán az átalakításokat részletezve kifejtette: az "új Klebelsberg-rendszert" folyamatosan finomítják, hogy világos legyen mi az önkormányzat, mint működtető, és az állam, mint fenntartó dolga. Fontosnak tartotta, hogy az önkormányzati fenntartásban jelentkező "pluszt át tudják menteni" az új rendszerbe.      

Következő nagy lépés a pedagógus életpálya-modell bevezetése lesz - hangsúlyozta Balog Zoltán, aki közölte: augusztusban készülnek el azok az új munkaszerződések, amelyek lehetővé teszi a pedagógusoknak, hogy belépjenek az új életpálya rendszerbe. Ezek a pedagógusok az állami pedagóguskar tagjai lesznek - jelezte.