szerző:
Eduline

Országos vitává fajult a karácsonyi poszter, amit egy iskolai nővér tett ki az ajtóra.

©

Az egész azzal kezdődött, hogy egy texasi iskola nővére kiírt a nővérszoba ajtajára egy idézetet a Charlie Brown című rajzfilmből.

Az idézet az 1965-ös mese, a Charlie Brown Karácsonya címűből való, és az egyik karakter épp elmagyarázza, hogy a karácsony nem a vásárlásról, hanem Jézus születéséről szól. A plakátot az idézet miatt leszedette az iskola igazgatója, és innen nem volt megállás az országos botrányig.

Egy nappal a plakát eltávolíttatása után, december 8-án a főállamügyész közölte, álláspontja szerint az igazgató tette vallásszabadságot sértett. Ezután a nővér felkért egy keresztény civil szervezetet, hogy ők is képviseljék az álláspontját. Az iskolai körzet döntése értelmében mindezek ellenére helyben hagyta az igazgató rendelkezését.

Az ügyész egy levélben arról ír, hogy az iskolai körzet azért hagyta jóvá az igazgató döntését, mert tartanak a "keresztényellenes érdekcsoportok" által megindítandó esetleges perektől, amit a mai világ jellemző tünetének tart.

A vitában azóta két csoport alakult ki. Az egyik szerint a plakát maradhat, mert vallászabadság, a másik szerint a plakát mehet a levesbe, mert...vallásszabadság. A két csoport között a fő különbség, hogy egy 2013-as törvényt egészen eltérő módon értelmeznek.

A "Boldog Karácsonyt Törvényként" ismert jogszabály hivatott megvédeni a vallásszabadságot Texasban, amit minden vallás képviselőinek biztosítani is kíván. Ennek érdekében csak úgy lehet megjeleníteni egy vallás jelképeit az állami intézményekben, hogy más vallás jelképei is helyt kapnak.

Az iskolai körzet álláspontja szerint a törvénynek nem felel meg a nővér plakátja, mert azon csak egyetlen vallás jelképei jelennek meg, és nem ad helyt például a szekuláris hóembernek, vagy a zsidó Hanukának. Mint közölték, minden alkalmazottjuk a saját hite szerint ünnepelhet, de ezt nem tárhatják a diákok elé.

A másik oldal viszont úgy véli, a plakát eltávolítása az igazán nagy csapás a vallásszabadság számára. A körzet elnöke volt az egyetlen a testületben, aki a plakát visszahelyezésére szavazott, szerinte ugyanis ha így folytatják, lassan már a "Christ"-ot is el kell majd hagyni a Christmasból. Szerinte egy ilyen plakát nem sérti a más vallásúak, vagy az ateisták meggyőződését.

Közben valószínűleg idén is, ahogy fél évszázada minden évben, egy csomó csatorna adja majd karácsonykor a Charlie Brown különkiadását, amiben a sérelmezett idézet is elhangzik.

(Washington Post, Killeen Daily Herald)