szerző:
Lapszemle

Ujjlenyomat-olvasóval és vénaszkennerrel ellenőrzik a diákokat egy brit lányiskolában. A költséges fegyelmezés nem rázza meg az iskolát, hiszen 34 ezer font egy tanév, de a szülők nem biztos, hogy ezért fizetnek.

 

A St Mary's School Ascot az első olyan iskola Nagy-Britanniában, ahol a legmodernebb technológiát a diákok ellenőrzésére hasznosítják. Minden reggel és délután ujjlenyomattal és vénaazonosítóval regisztrálják a diákokat, így tudják, mettől-meddig voltak suliban.

A rendszernek persze komoly hasznát is vehetik, ha például tűzriadó van, mert ilyen esetben előre lehet tudni, hogy kik voltak az épületben, és kik maradtak esetleg bent.

A rendszerről beszámoló DailyMail nem említi, hogy bárki tiltakozott volna az ellen, hogy a gyerekeiről ilyen módon gyűjt adatot az iskola. Az intézmény igazgatója egyébként azt ígéri, mindenkinek az adatait törlik, ha elhagyja a St Mary’s-t.

Vénaszkennert az országban még egy iskolában használnak, igaz ott nem a diákok mozgását ellenőrzik vele, hanem egyes épületrészekből így zárják ki a belépési engedéllyel nem rendelkezőket.