szerző:
Eduline

A fiatalkori terhességek és a tripperes fertőzések száma is megnőtt egyes helyeken az Egyesült Államokban, miután ingyenessé tették az iskolákban az óvszerhez jutást. Több oka is lehet a jelenségnek.

©

Az amerikai HIV-robbanás csúcsán, az 1990-es évek elején kezdtek el sok amerikai iskolában óvszert osztogatni a diákoknak. Egy új tanulmány szerint azonban mind egyes nemi betegségek, mind pedig a tinédzserkori terhességek száma megnőtt azóta.

Miként fordulhatott ez elő? Erre több magyarázatot is összeszedett a Vox. Elképzelhető, hogy akik teherbe estek, az ingyenesen hozzáférhető gumit választották, ami viszont kevésbé hatékony ebből a szempontból, mint a fogamzásgátló tabletták.

Igazán nagy kiugrást, 10 százalékos emelkedést a terhességek tekintetében azokban az iskolai körzetekben találtak, ahol mindenféle kötelező konzultáció nélkül adnak az iskolák óvszert a diákoknak (például automatákból). Így a fiatalkori terjességek és a tripperes megbetegedések száma azért nőhetett, mert senki sem magyarázta el a fiataloknak, hogyan kell használni a gumit.

Azt azonban a Vox egy másik felmérésre hivatkozva kizárja, hogy felelőtlenebbek lettek volna a diákok az ingyen gumitól, és többet szexelnének.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!