Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Megszüntetné a gyógypedagógusok egyetlen állami elismerését, az Éltes Mátyás-díjat az erőforrás-minisztérium, emellett hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó tanároknak és tanítóknak adományozható díjakat törölnének.

Kellemetlen meglepetés: a megszüntetett díjak listáján találták az egyetlen állami gyógypedagógiai elismerést
©

Az Éltes Mátyás-díjat és az azzal járó 300 ezer forintos pénzjutalmat évente öt gyógypedagógus kapta meg, ezért szakmai körökben jelentős presztízse volt - mondta az eduline-nak Rosta Katalin, a Gyógypedagógiai Szemle főszerkesztője, hozzátéve: a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete - bár a díj létrehozását annak idején pont ez a szervezet javasolta - a mai napig nem kapott hivatalos minisztériumi értesítést a díj megszüntetésének tervéről, csak a kormányzati oldalon közzétett rendelettervezetből értesültek róla. Szakmai körökben felháborodást keltett a terv, sokan úgy gondolják, a véleményezésre is túl kevés az idő.

Rosta Katalin szerint a tárca vezetőinek figyelembe kellene venniük, hogy a gyermekpopuláció 8-15 százaléka küzd valamilyen - hallás-, látás-, mozgás-, beszéd- vagy értelmis - sérüléssel, a speciális nevelési igényű, például diszgráfiás, diszkalkuliás és diszlexiás gyerekek pedig további 30-40 százalékot tesznek ki, a gyógypedagógusok pedig nemcsak az iskoláskorúaknak nyújtanak segítséget.

Kilenc oktatási díjat szüntetnek meg

A megszüntetésre ítélt miniszteri elismerések listáján szerepel egyébként a Teleki Blanka-díj is, amelyet olyan pedagógusok kaptak meg, akik hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, szociális, illetve egészségügyi okok miatt különleges gondoskodást igénylő diákokkal foglalkoznak, és kiemelkedő eredményeket érnek el. A díjat évente legfeljebb száz pedagógusnak ítélték oda: az elmúlt években díjazott volt például az olaszliszkai óvoda vezetője, több ózdi iskola pedagógusa, gyermekvédelmi szakember és tanodavezető is.

Ugyancsak megszüntetik az oktatás területén az európai jogharmonizációért és a közigazgatás korszerűsítéséért kimagasló teljesítményt nyújtó szakembereknek adományozott Nagy Tibor Gyula-díjat, amelyet 2011-ben például Nagy Marianna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese kapott meg.

Kilenc oktatási díj megszüntetésével összesen 18 millió forintos spórol az erőforrás-minisztérium - viszont így nem marad olyan díj, amelyet kifejezetten a hátrányos helyzetű vagy speciális nevelési igényű diákokkal foglalkozó pedagógusok kaphatnak meg.

Eddig évente 1,5-1,5 millió forintot különítettek el a szintén törölt Solt Ottília-, Kiss Árpád- és Tessedik Sámuel-díjra, a legnagyobb kiadást a Teleki Blanka-díj jelentette az összesen 30 milliós pénzjutalom miatt. A megmaradó elismerésekre fordítható keretösszeget is csökkentetené a tárca: az Apáczai Csere János-díjat hatvan szakember helyett ezután húsz, míg a Németh László-díjat hetven helyett tizenöten kaphatják meg.