szerző:
Eduline

Tiltakozik az Éltes Mátyás-díj megszüntetése ellen a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete – a szakmai szervezet Balog...

©

Tiltakozik az Éltes Mátyás-díj megszüntetése ellen a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete – a szakmai szervezet Balog Zoltán erőforrás-miniszternek címzett levelében az áll, a gyógypedagógusok legnagyobb civil szervezete „megdöbbenéssel – kerülő úton – szembesült” azzal, hogy a tárca megszüntetné a gyógypedagógusok egyetlen állami elismerését.

Ahogy arról az eduline szerda reggel beszámolt, az erőforrás-minisztérium összesen kilenc oktatási díjat szüntet meg, ezzel évente 18 millió forintot spórol – viszont így nem marad olyan állami elismerés, amelyet kifejezetten a hátrányos helyzetű vagy speciális nevelési igényű diákokkal foglalkozó pedagógusok kaphatnak meg. Az Éltes Mátyás-díjat olyan szakembereknek ítélték az elmúlt években, akik segítik a fogyatékkal élők nevelését és oktatását, fejlesztését, valamint társadalmi integrációját.

„Feltételezzük, hogy ezt a javaslatot nem a magyar gyógypedagógus-társadalom leminősítésének, az értelmiségi hierarchiában sok feszültséggel terhelt kedvezőtlen társadalmi megbecsülésének szándéka, hanem a döntés-előkészítők szakmai tájékozatlansága vezérelte” – írta a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete.

Hozzátették: „nehezen hihető, hogy a köznevelési rendszer átalakulása, valamint a fogyatékossággal élő személyek társadalmi integrációra irányuló törekvések időszakában – a rendszerváltást követően alapított Éltes Mátyás-díj 20. évfordulóján – a gyógypedagógiai tevékenység ilyen formában történő elismerése ne képezhesse részét a kitüntetések adományozására irányuló kormányzati rendszernek”.