szerző:
Eduline

Első közszolgáltatásként nyerte el a Magyar Termék Nagydíjat az Oktatási Hivatal (OH) országos kompetenciamérése.

Kompetenciamérés. Diákonként 1100 forintba kerül

Első közszolgáltatásként nyerte el a Magyar Termék Nagydíjat az Oktatási Hivatal (OH) országos kompetenciamérése. Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár szerint a mérés - amelyet 2001-ben kezdett el kialakítani az OH - kormányoktól függetlenül folyamatosan fejlődő minőséget képvisel, és nagyon komoly nemzetközi érdeklődés övezi. Mikor lesz a 2013-as kompetenciamérés? A 2012/2013-as tanév legfontosabb dátumait itt nézhetitek meg.

Az országos kompetenciamérést minden évben három teljes évfolyamon - a 6., a 8. és a 10. osztályban - végzik el, 300 ezer tanulóval. Nem a tantárgyi tudásra kíváncsiak, hanem a munkaerőpiac számára is alapvetően fontos szövegértési és matematikai képességeket, készségeket mérik fel. A mérés szakmai költsége évente mintegy 320 millió forint, ami diákonként 1100 forintot jelent.

A Magyar Termék Nagydíj honlapján az olvasható, hogy Magyarország legtekintélyesebb, önkéntes tanúsítási rendszere idén tizenötödik alkalommal részesítette elismerésben azokat a Magyarországon gyártott és forgalmazott termékeket és szolgáltatásokat, amelyek pályázataik alapján megfeleltek a szigorú követelményeknek. Ez a civil kezdeményezésű minőségtanúsítási rendszer ma az egyetlen, nem szakmaspecifikus elismerés, amelyre idén is a gazdaság egész területéről, nyilvános pályázat útján lehetett jelentkezni.