szerző:
MTI

Az esztergomi önkormányzat által fenntartott általános iskolák is állami kézbe kerülhetnek január 1-jétől, ha az...

Az esztergomi önkormányzat által fenntartott általános iskolák is állami kézbe kerülhetnek január 1-jétől, ha az Országgyűlés elfogadja a parlament önkormányzati bizottságának erre vonatkozó módosító indítványát.

A fideszes Navracsics Tibor, Szabó Erika és Czunyiné Bertalan Judit a napokban terjesztette a Ház elé nyolc esztergomi intézmény - köztük középiskolák, múzeum, szociális központ és kórház - állami átvételéről szóló javaslatát.

A parlament önkormányzati bizottsága ezt a sort egészítené ki a város által fenntartott alapfokú közoktatási intézményekkel: három általános iskolával, valamint egy alapfokú zene- és művészeti iskolával.

A módosítás azt is rögzítené, hogy a polgármesteri hivataltól átkerülő köztisztviselők jogviszonya megszűnik az államosítás időpontjában, ha az átvevő munkáltató nem járul hozzá a foglalkoztatásukhoz. Erről a tisztviselőt az átadás napjával írásban értesíteni kell, és őt végkielégítés illeti meg.

Ezt a szabályt érvényesítené a szakbizottság a megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló, a közelmúltban elfogadott törvényben a megyei közgyűlés hivatalából, illetve a gazdasági ellátószervezetekből átkerülő köztisztviselők és közalkalmazottak esetében is.

A kormánypárti politikusok eredetileg azzal indokolták az esztergomi intézmények átvételét, hogy az önkormányzat nem rendelkezik megfelelő forrással azok működtetéséhez. A kialakult helyzet mára már a feladatellátást veszélyezteti, akadályozza és hátrányosan érinti az ellátottak, a diákok érdekeit - írták.