szerző:
Eduline

Megkezdődött az iskola, de te még mindig úgy érzed, hogy a fejben a tóparton jársz, vagy henyélsz az árnyékban a fák alatt, lélekben készülve a nyári bulikra? A következő filmek talán könnyebbé teszik a váltás feldolgozását.

A nyár királyai / The kings of summer

Nem kell senkinek sem bemutatni azt az érzést, mikor már elég idősek vagyunk ahhoz, hogy szabadságra vágyjunk, közben a szüleink szabályait meg diktatórikus törvényeknek. Joe és Patrick is így van ezzel, ezért elhatározzák, hogy legalább a nyarukat a saját szabályaik szerint szeretnék eltölteni, ezért beveszik magukat egy közeli erdőben, ahol Biaggióval, kicsit zűrös harmadik társukkal építenek faházat. Persze kiderül, hogy minden együttélésben jó, ha vannak szabályok.

Amarcord

Adott egy világhírű rendező, Federico Fellini, aki készített egy önéletrajzi ihletésű filmet egy kis olasz városról a helyi fiatalok szemén keresztül. Tittában minden olaszosan bizarr dolog megtörténik, amit egy serdülő korú fiú megélhet, bár a 30-as évek Olaszországára jellemző fasizmus nem biztos, hogy a legjobb nyári élmények közé tartozik. A nyelvezete sokszor erős (16 év felett ajánljuk), ám korántsem túlzó vagy nem szórakoztató, csak egy más világ.

Az első igazi nyár / The way way back

Közös nyaralásra mész a családdal, viszont nem hagyják, hogy úgy töltsd az időd, ahogy szeretnéd? Duncan 14 évesen pont ebben a cipőben jár, szinte mindent kínosnak érez, amit a szüleivel csinálnak. Egyetlen menekülési lehetősége, hogy csatlakozott úszómesterként a helyi vízi kalandparkba, ahol főnöke, Owen végre felnyitja a szemét, hogy mit érdemes élveznie a nyárból, így Duncan önbizalommal felvértezve próbál megismerkedni a szomszéd lánnyal.

Az élet habzsolva jó / The spectacular now

Talán az első film a listánkon, ami kicsit visszahozhat mindenkit az iskolába. Persze itt sem a tanuláson van még a hangsúly: Sutter mindig a bulizásban élte ki magát, az egyik legnépszerűbb srác emiatt az iskolában, bár a végzős éve jött el, nincsenek tervei, teljesen a mának él. Egy szakítás után átmulatott éjszakán azonban Aimeehez sodorja az alkoholgőzös szél, a reggeli ébredés azonban egy új tanévet indít el Sutter számára.

Egy különc srác feljegyzései / The perks of being a wallflower

Egy tökéletes film arról, hogy miért éri meg bátrabbnak lenni és nagyobbat szelni magunknak a tanév alatt az iskolai élet tortájából. Charlie eddigi iskolai évei a se nem meleg, se nem hideg életérzés jegyében teltek, mindig csendes szemlélője volt a körülötte zajló eseményeknek. Két váratlan barátság rántja ki a szürkeségből, Sam (Emma Watson) és mostohatestvére, Patrick (Ezra Miller) felsőbb évesként a szárnyaik alá veszik a fiút, aki az önmegismerés útjára is lép, ahogy a sok élményt igyekszik feldolgozni: bulik, első ital, első szerelem.