szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezte a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács (KÖÉT) ülésének összehívását még a jövő évi állami költségvetésről szóló törvényjavaslat parlamenti elfogadása előtt.

A PSZ azért szorgalmazta a KÖÉT ülését, mert évek óta követeli az oktatásban dolgozók bérének érdemi emelését, de mint kiderült: az elfogadásra váró, 2021-es állami költségvetési javaslat sem tartalmazza - külön soron - ennek fedezetét. Lesz némi mozgástér, de ez a PSZ számára nem garancia az érdemi béremelésre - írják közleményükben.

Az oktatási szakszervezet vezetői arra keresték a választ az ülésen, hogy a kormány által hangoztatott, 80 milliárdos oktatásra fordítható (jövő évi) többlet mit tartalmaz.

A PSZ szerint ugyanis az nem elegendő a szakképzésben dolgozók átlagosan 30 százalékos béremelésére, a pedagógusoknak szintén idén júliustól megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékára, továbbá az intézményvezetők és helyetteseik pótlékaira.

A júliustól megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékot nem is tekintik béremelésnek

-emelték ki. Hozzátették: az érdemi béremelést az jelentené, ha a pedagógusok fizetését a folyamatosan növekvő minimálbérhez igazítanák.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!