szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Budapesten tart országos demonstrációt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) más oktatási szakszervezetek és konföderációk támogatásával.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) oktatási kormányzattal folytatott tárgyalásai csaknem egy év alatt sem vezetettek eredményre a béremelésről és a tanárok óraszámának csökkentéséről. A PSZ a magyar közoktatás napjáig (november 22-éig) adott határidőt a kormánynak követelései teljesítésére. A kormány nem hozott döntést, ezért elkerülhetetlen a tüntetés - írja a szakszervezet közleményében.

A PSZ szerint már mindenki tudja, hogy a tanárok és a diákok túlterheltek, kevés a pályakezdő, alacsony bérük miatt elhagyják a szakmát, sok a nyugdíjba vonuló pedagógus, így nem lesz elég tanár, aki tanítsa a felnövekvő generációt. Továbbá alacsony az oktatást segítők bére, nincs elég óvoda- és gyógypedagógus, a hatévesek kötelező beiskolázása csak a káoszt növeli, a gyermekvédelemben dolgozók anyagi helyzete megalázó, munkájuk emberfeletti.

Hozzáteszik: a kormány szakmai egyeztetés nélkül fogadta el a szakképzési törvényt, kiszervezi a szakképzésben dolgozókat a közalkalmazotti törvény hatálya alól és a béremelés ígéretével a munka törvénykönyve előírásait alkalmazná rájuk. A folyamatosan változó jogszabályokat pedig nehezen tudják követni az adminisztrációtól amúgy is túlterhelt pedagógusok. A tanárhiány miatt sérül a diákok minőségi oktatáshoz való joga - emelik ki.

A Kossuth tér színpadán diák, szülő, továbbá szakszervezeti vezetők is a mielőbbi változások érdekében szólalnak fel - írjá. A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa és a PDSZ elnöke, Szűcs Tamás közösen mond beszédet, valamint felszólal a SZEF és a MASZSZ elnöke is. Illetve a tüntetők petíciót adnak át az EMMI-nek és az ITM-nek.

A PSZ arra kéri a pártokat és politikai szervezeteket, hogy logóikat, zászlóikat ne hozzák magukkal, magánemberként vegyenek részt a tüntetésen, illetve mindenki hozzon magával fekete esernyőt, mert szerintük ez illik az oktatás drámai helyzetéhez.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.