szerző:
Eduline

A magyarországi magániskolák nemzetközi viszonylatban is belehúztak az árképzésbe. Bár Nagy-Britanniában 11 millió forintos éves tandíjról is tudunk, a nálunk működő, szinte kizárólag a budai hegyekben található nemzetközi illetőségű oktatási intézmények tandíj igénye a világon bárhol megállná a helyét. Mit tudnak a legdrágább iskolák?

A külföldi illetőségű alapítványi iskolák zömét egyértelműen nem magyar pénztárcára szabták, ennek ellenére a beiratkozási adatok szerint a legdrágább amerikai iskola diákjainak is mintegy ötöde magyar diák. Mitöbb, a Budapesti Francia Iskolában és Gimnáziumban sincsenek ennél kevesebben, pedig a tandíj itt sem két forint.

A dobogósok

A Nagykovácsiban található Amerikai Iskolában (AISB) kell a legmélyebben zsebbe nyúlni. Itt életkortól (vagyis évfolyamtól) függően 17 és 20 ezer dollár között alakult az idei év tandíja. Ez mostani árfolyamon 3,6 millió és 4,2 millió forint között van, de ehhez még hozzájön a szintén évente fizetendő kb. 570 ezer forintos “building fee”-nek (épület díj) nevezett hozzájárulás is.  (Az óvoda ennél valamivel olcsóbb, “csak” 9 ezer dollárt kell kifizetni egy évre, plusz building fee természetesen.) Az amerikai iskola 12 évfolyammal, illetve óvodával működik immár 36 éve Magyarországon. Jelenlegi - gyaníthatóan végleges - helyére, a budai agglomeráció egyik közkedvelt településének számító Nagykovácsiba 2000-ben költözött. A 32 hektáros park közepén álló épületegyüttesben az 51 osztályterem, könyvtár és kávézó mellett helyet kapott egy 350 férőhelyes színházterem és egy 25 méteres beltéri úszómedence is. A parkban pedig - amerikai iskolához méltó módon - a full extrás játszótér mellett tenisz és kosárlabda pályákat is találunk.

Az Amerikai Iskolába átlagosan három évet járnak a gyerekek, hiszen többségük "átutazóban" van Magyarországon. A nagy fluktuáció mellett ugyanakkor a 810 beiratkozott tanuló legnagyobb csoportját magyar állampolgárok alkotják (18%), csak utánuk következnek az amerikai (17%), és a koreai (15%) gyerekek. A fennmaradó tanulók, pedig összesen 52 nációt képviselnek az idei tanévben - derül ki Ray Holliday-Bersegeay, igazgató tájékoztatásából. A tanári kar nemzetiségi eloszlása pedig aképp alakul, hogy 64 amerikai tanárra jut 4 magyar, és 46 egyéb országból érkezett pedagógus. A multikulturális környezet mellett az iskola legnagyobb vonzereje a tanulóidőn túli elfoglaltságok rendkívül széles skálájának köszönhető. Az AISB minden diákjának változatos sport és szabadídő tevékenységeket kínál, melyekbe a színházi, zenei és kézműves foglalkozások mellett beletartoznak a környezet-tudatosságra nevelő tevékenységek is.

Légifotó az amerikai iskoláról
©

Az ugyancsak a budai oldalon, a Szilágyi Erzsébet Fasoron található Greater Grace International School (GGIS) kizárólag angol anyanyelvű tanárokkal oktat, programjában pedig szerepel a latin nyelv tanítása is. Utóbbit a logikus gondolkodás, és a művelt angol szókincs elsajátítása érdekében teszi az intézmény kötelezővé minden diákja számára. A Greater Grace általános és középiskola is egyben, sőt előkészítő évfolyamuk is van óvodás korú gyerekeknek. Az előkészítő éves díja 2010-ben 1 millió 930 ezer forint, míg a két végzős évfolyamé 3 millió 65 ezer. (Ha egy család több gyermeket is beirat egy tanítási évre, akkor 20% kedvezményt kap mindegyikük tandíjából.) Az iskola honlapjának tanúsága szerint a padokban mintegy harminc náció, és tíz különböző vallás képviselői ülnek. Az 1991-ben alapított intézmény eredeti célkitűzése szerint a magyarországra érkező misszionáriusok gyerekei számára biztosítja a tanulmányok elkezdését, vagy akár a továbbtanulást. Az iskola emellett természetesen mindenkit tárt kapukkal vár.

A GGIS büszke arra, hogy diákjai - a rendszeresen megiratott standard, magas színvonalú amerikai tesztek (pl. SAT teszt) tanúsága szerint - rendesen, mintegy 10 százelékkal jobban teljesítenek, mint az Egyesült Államokban hasonló teszteket írók. Az iskolából kikerülő gyerekek 95 százaléka pedig a világ élvonalába tartozó felsőoktatási intézményekben tanul tovább.

A két angol tanítási nyelvű iskola után következik - már ami a tandíj mértékét illeti - a Budapesti Francia Iskola. Itt évfolyamtól függően 1 millió 270 ezer, és 1,5 millió forint között határozták meg a 2010-es tanévre a tandíjat. Ehhez jönnek még hozzá olyan kiegészítő összegek, mint pl. a 155 ezer forintos iskolabusz, vagy a 43 ezer forintos tanulószoba hozzájárulás. Az iskola kiemelkedő szerepet szán az idegennyelvek oktatásának. Így például a tanrendben az angol mellett szerepel a magyar, mint igennyelv is, a magyar diákok számára pedig az anyanyelv ápolása mellett felzárkóztató francia órákra is lehetőség van. Az iskola az idegennyelv tanulást oly módon is támogatja, hogy minden évben másik évfolyam utazik külföldre, a tanult idegennyelv hazájába. A diákok ezen felül természetesen ingyen látogathatják a Budapesti Francia Intézet valamennyi programját is.

És a szolídabbak

A Budapesti Német Iskola és Thomas Mann Gimnázium tandíjai egy fokkal alacsonyabbak. Regisztrációs díjat itt is kell fizetni, ennek mértéke az idei tanévben 1500 Euro az első, és 750 euro a második gyerek után. A tandíj pedig 3200 és 2800 euro között alakul (785 ezer, illetve 896 ezer forint jelenlegi árfolyamon számolva),  attól függően, hogy valaki az iskola német, vagy pedig a magyar ágában tanul. Utóbbi különbségtételnek az érettségi szempontjából van elsősorban jelentősége, így  - értelemszerűen azoknak a diákoknak, akik csak pár évig tartózkodnak Magyarországon nem kell magyar nyelvű tárgyakat is tanulniuk.

Az Osztrák Gimnáziumban az éves tandíj összege a 2010/11-es tanévre 430.000 forint. A szintén budán fekvő 4 évfolyamos gimnázium 205 tanulójára 14 osztrák, és 9 magyar pedagógus jut. Az évfolyamonként két párhuzamos osztály az osztrák tanterv szerinti kiegészítő képzést kap matematikából, fizikából, biológiából és kémiából. Az intézmény érettségijét mind Ausztriában, mind pedig Magyarországon honosítás nélkül elfogadják.

A magyar tulajdonú alapítvány által létrehozott Kürt gimnáziumban valamivel magasabb az elvárt alapítványi hozzájárulás: itt 50 ezer forintot fizetnek a szülők egy hónapra. A gimnáziumot 1991-ben alapították, évfolyamonként két (maximum 26 fős) osztályt fogad, végzett diákjai közül mindenki tovább tanul. A nyelvoktatásban elért eredményei alapján pedig minden évben az ország 10 legjobb középiskolája közé kerül.

eduline