szerző:
Eduline

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának aktív szerepe van a szakma sikerében.

A gyógyszerészi gondozás intézményének meghonosítását kezdeményező Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar a gyógyszerész szakma népszerűségének növekedését, a hallgatói összetétel minőségének további javulását és a betegközpontú gyógyszerészeti szemlélet elterjedését várja a parlament által decemberben megszavazott gyógyszerészdoktori címtől.

A felsőoktatási törvény decemberben megszületett módosítása értelmében a magyar egyetemeken gyógyszerészi diplomát szerzőket, illetve korábban gyógyszerészi oklevelet szerzetteket is megilleti mostantól a doktori cím. A határozattal hosszú évtizedek előkészítő munkája zárult le, melyben a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, mint az ország egyik legjobb gyógyszerészképző intézete mindvégig aktív, kezdeményező szerepet játszott.

A doktori cím elnyerésében ugyanis, komoly jelentőséggel bírt az úgynevezett gyógyszerészi gondozás intézménye, amely a – gyógyszerközpontú gyógyszerészet helyett – a betegközpontú gyógyszerészetre helyezi a hangsúlyt. Ennek keretében a patikusok a vények kiadásán, a készítmények kikeverésén és a tanácsadáson túl például vércukorszintet, koleszterint és vérnyomást is mérnek. A gyógyszerészeti gondozás meghonosítása céljából – a hazai képzőhelyek közül elsőként – a Szegedi Tudományegyetem létrehozta a Klinikai Gyógyszerészeti Intézetet, ahol 2000 óta önálló tárgyként oktatják a gyógyszerészi gondozást, és tankönyv is született a kar tudományos műhelyében.

„A gyógyszerésztársadalom régi vágya teljesült ezzel a döntéssel, hiszen az országgyűlés ezzel elismerte, hogy a gyógyszerészek ugyanolyan fontos részesei a gyógyítási folyamatnak, az egészségtudományoknak, mint az orvosok vagy a fogorvosok. A doktori cím használatának lehetősége nagyban erősítheti a szakma presztízsét, népszerűségét. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán diplomát szerzők átlagosan három-négy álláslehetőség közül válogathatnak, így mindenképpen azt várom, hogy az igazán tehetséges diákok közül egyre többen választanak majd bennünket” – hangsúlyozta Fülöp Ferenc akadémikus, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja.