szerző:
Eduline

Vasárnap estére újabb tüntetést szervez az Oktatási Szabadságot nevű csoport Budapest belvárosában, Áder János köztársasági elnöknek ugyanis hétfőig van lehetősége Alkotmánybíróság elé küldeni a CEU-t ellehetetlenítő jogszabályt. A tüntetés Facebook-oldalán már több ezren csatlakoztak a demonstrációhoz.

©
"Alig két hete nem gondoltuk volna, hogy az ország egyik legjobb egyeteméért kell utcára vonulni, de a kormány egy hét alatt ellehetetlenítette a CEU-t. Nobel-díjasok, nemzetközi és hazai egyetemek, nemzetközi és hazai tudósok sora állt ki a CEU-ért, de ez egyelőre kevés.  A CEU megtámadása és a tervezett civil törvény bizonyítja, hogy a kormány retteg a gondolkodó emberektől, a kritikától és a vitától. Mindent megtesznek, hogy a sajátjuktól eltérő véleményt és gondolatot elhallgattassák" - írják a szervezők a tüntetés Facebook-oldalán.

A demonstrációt vasárnap délután 5 órától, a Clark Ádám téren tartják majd. Az esemény Facebook-oldalán csütörtök reggelig 4400-an jelezték, hogy részt vesznek a tüntetésen.

Hozzáteszik: "egymás után kétszer, alig órák alatt több ezres tömeg állt ki az egyetemért, és a magyar oktatásért. Az egyetemi autonómiáért és a magyar szabadságért. Tudjuk, hogy a kormány egyetlen dologtól fél, az erőtől, a tömegtől. Áder Jánosnak hétfőig van lehetősége az Alkotmánybíróság elé küldeni ezt a törvényt. Vasárnap mutassuk meg neki, hogy mi a helyes döntés! És mutassuk meg az Alkotmánybíróság tagjainak is, hogy egyetlen helyes döntés van: Kiállni a szabad oktatásért, az egyetemi autonómiáért és a gondolkodás szabadságáért".

Időközben már több mint 3100-an írták alá azt a petíciót, melyben arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a lex CEU-t. A köztársasági elnöke az országgyűlés által elfogadott módosítót visszadobhatja a parlamentnek, vagy előzetes normakontrollra küldheti az Alkotmánybíróságnak.

Friss ranglistán a CEU: ismét a legjobbak közé került a kormány által bezárásra ítélt egyetem

A Közép-európai Egyetem (CEU) a 39. a világ legjobb 50 évnél fiatalabb egyetemeinek rangsorában a Times Higher Education mai bejelentése szerint. A kétszázas listán a CEU az egyetlen magyar intézmény. A ranglistát a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne vezeti, második a hongkongi műegyetem. Az első tízben csak európai és ázsiai intézmények szerepelnek.