szerző:
Eduline

Rengeteg komment érkezett egyik olvasónk véleménycikkéhez. Miről kell(ene) fókuszálnia a biológiaérettséginek? Mennyire könnyíti meg a diákok dolgát a felvételi rendszer?

©

"Valamiért úgy érzem, nem csak a mi hibánk, hogy jó pár sorstársammal együtt hosszú ideje küzdünk a felvételért" - írta egyik olvasónk, aki szerint a rendszer kicsit sem próbálja megkönnyíteni az orvosi képzésre készülő diákok dolgát, pedig 420-440 felvételi pontot elérni nem könnyű. Pénteken jelent meg  véleménycikke az orvosi egyetemi felvételiről (ezt itt olvashatjátok el). Sok komment érkezett az íráshoz, ezek közül válogattunk.

Én is most érettségizem, és azt kell mondjam, van igazság a cikkben olvasottaknak, ám azt figyelembe kell venni, hogy az orvosira való bejutás komplex, problémamegoldó tudást igényel. Ebben az évben már én is túlvagyok egy biosz emeltem és kémia emelten, és a bioszon én is nagyon éreztem, hogy inkább a komplex feladatok voltak túlsúlyban. Én örültem volna a legjobban, ha a szikesedés helyett egy jó kis DNS semikonzervatív replikációval találkozunk vagy fehérjeszintézissel, ám csak az a rossz hír, hogy az már lassan középszint, ami csak tantárgyi tudást igényel.

Valóban az ökológiával szívatjak a népet, ezt utáltam az OKTV-nél is annó, szerencsére nekünk csak egy emelt kellett, az meg a kémia volt.

Az emelt biosz és kémia érettségikkel nem csak orvosira szoktak menni. Akik nem orvosira mennek, hanem vegyész/vegyészmérnökire, azok ne tanuljanak kémiai számításokat, és ne legyen az érettségiben, mert az orvosira nem kell?

Nem az a lényeg a felvételin, hogy meglegyen biológiából az előzetes tudásod, hogy itt majd legyen a dolgokhoz alapod. Ez fontos. De nem a cél. A cél az, hogy megnézzék, mennyire alaposan tanulta meg az ember az anyagot, hogyan tudott 3-4 tankönyvet megtanulni. Voltak rá évei. Aki nem tudta ezt majdhogynem szóról szóra megtenni, annak nem érdemes orvosnak mennie, érezze akármilyen igazságtalannak. Nem azért, mert nem tehetséges, egyszerűen azért, mert ki fog bukni. Az anatómia több mint 5 ezer oldal. Hogy fogja megtanulni?

Itt a lista: ezeken a szakokon már 2017-ben kötelező lesz az emelt szintű érettségi

Hány alap- és osztatlan szakon lesz kötelező az emelt szintű érettségi a 2017-es felvételin? Itt találjátok a teljes listát. Agrár képzési terület Állatorvosi: biológia emelt szinten ÉS kémia emelt szinten Erdőmérnöki: matematika kötelező és a következő tárgyak közül még egy: biológia vagy fizika vagy kémia vagy egy szakmai előkészítő tárgy - egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.