szerző:
Eduline

Mi az a közszolgálati ösztöndíj? Milyen szerződést kell aláírniuk a közszolgálati egyetem hallgatóinak? Hány félévet támogat az állam? Íme, a leggyakoribb kérdések és a válaszok.

A közszolgálati egyetem campusa. Speciális szabályok vonatkoznak a hallgatókra
©

Közszolgálati ösztöndíjat azok a hallgatók kaphatnak, akiket a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre (NKE) vesznek fel, és államilag támogatott helyet szereznek. Az állami ösztöndíjas képzéssel ellentétben itt nem hallgatói szerződést kell aláírni, hanem ún. közszolgálati ösztöndíjszerződést. Hányan tanulhatnak ösztöndíjas és fizetős formában 2013-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen? Erről itt olvashattok.

Két diplomát is lehet szerezni

A közszolgálati ösztöndíjasokra speciális szabályok vonatkoznak, az államilag támogatott féléveik például nem fogynak: ha a közszolgálati egyetemen elvégeztek egy alap- és egy mesterképzést, még mindig tizenkét féléven keresztül tanulhattok állami ösztöndíjasként más intézményben. Ez visszafelé is működik: akkor is kaphattok közszolgálati ösztöndíjat a teljes képzési időre, ha már nincs államilag támogatott félévetek, mert korábban már elvégeztetek egy egyetemet vagy főiskolát.

A támogatás feltételei - egy-két kivételtől eltekintve - megegyeznek az állami ösztöndíjéval: alapképzésben a támogatási idő maximum két félévvel, mesterképzés esetén egy félévvel lehet hosszabb a képzési időnél, tehát egy hat féléves alapszak esetén maximum nyolc félévet tanulhattok közszolgálati ösztöndíjasként. A közszolgálati ösztöndíj felét kell visszafizetnetek akkor, ha a képzési idő másfélszerese alatt nem végzitek el az adott szakot, a külföldi tanulmányok persze nem számítanak bele a támogatási időbe.

A közszolgálati ösztöndíjszerződés aláírásával azt is vállaljátok, hogy az oklevél megszerzését követő három hónapon belül elfogadjátok az egyetem által felajánlott vagy kiközvetített közszolgálati állást.

A diploma megszerzését követő húsz évben a támogatott tanulmányi idő kétszeresét kell itthon ledolgoznotok, ebből legalább egy évet közszolgálati jogviszonyban, közfeladatot ellátó szervnél vagy európai uniós intézménynél. Kétszeresen számít az önkéntes katonai szolgálat ideje, a szomszédos államokban élő magyarok pedig nemcsak Magyarországon, hanem saját országukban is dolgozhatnak.